Petra Palomäki

perjantai 10. tammikuuta 2014

Kuulumisia + HIIT tietoa

Inhottavaa, kun nyt on luvattu pakkasta mutta meillepäin sitä lunta ehkä max. 3cm..jos sitäkään! Lanasin kentän oikein sileäksi ja hyväksi, jotta on hyvä ratsastaa, kun tulee pakkanen ja sitten ne lumet päälle! Talvi on alkanut aivan huipuissa ilmoissa: sula kenttä, +4C melkein koko ajan ja vesisadekkaan ei nyt niin haittaa! Mutta nyt, kun hevoset toimii taas hyvin, niin eikös ne pakkaset päätä tulla ja lumi ei! Grrr hieman ärsyttävää!

HUOM! Te, joita kiinnostaa lisätieto HIIT-harjoittelusta, alhaalla löytyy selostusta ja omia näkökulmia ja kokemuksia :)

Hepat on tosiaan mennyt aika hyvin nyt :)
Tessalla hyppäsin keskiviikkona kentällä aika yksinkertaista tehtävää, kunhan saa hieman hyppyjä alle ennen Joonaksen sunnuntain estevalmennusta! Mentiin puomi-pysty-puomi tehtävää ja lopuksi yksittäistä okseria ja etäisyyksien ratsastusta. Neiti oli hieman villi ja puomi-pysty-puomi tehtävä oli liiankin kiva :D nostettiin pysty sinne jonnekin 90cm korkeuteen, sillä halusin tamman vaan nopeammaksi etusistaan, enkä niinkään halunnut korkeutta hypätä. Okserilla tessa oli super. Pidin mielessä kaikki Joonaksen vinkit ja loput mentiinkin jo kevyesti 110cm okseria :) on se hieno tamma!

Maastareille! Nyt! Heti! Talvi mene pois!
Uffella hyppäsin sitten torstaina samoja juttuja ja sekin meni tosi hyvin! Pystyn nostin 100cm korkeuteen ja okseri jäi sinne 90cm korkuiseksi, koska en jaksanut aina nousta selästä nostaan esteitä :D muutaman kerran esteen jälkeen uffe vähän lähti lapasesta muuutta pysy lopusta ihan hyvin hanskassa ;)
Koulua mentiin paljon alkuviikosta! Jos päästäisiin niihin koulukisoihinkin tänä vuonna (ainakin nolaan ittemme sinne HeA:n radoille :D).

Zeus on kans toiminut hyvin, menty vaan perusjuttuja kentällä ja hakenut sitä kuuliaisuutta ja tasaisuutta suusta. Eilen se olikin jo huomattavasti parempi ja kolmikaarisellakin kuunteli jo aika hyvin pidemmälläkin ohjalla. Laukassa taas koko ajan työstettiin takapäätä ja taivutuksia samalla. Kyllä se taas siitä ;) Onko se hullua tähdätä Niinisaloon harrastetta kilpaileen sen kans? :D


Urcolle hieroja on vihdoin tulossa jos saadaan poika taas kuntoon takapäästä :) Hieroja tulee 21 päivä tiistaina ja hieroo samalla Heidin hepan lartsin!

Unaivalla menin eilen kevyesti koulua kentällä. Kaikkia kiemuroita ja taivutuksia jne ja mamma jaksoi kuunnella :) laukkaa en tällä kertaa ottanut, sillä halusin työstää kunnolla vaan ravia.
Pikku terroristi neiti pötkis on selviytynyt sen ensimmäisistä betadine-hauteista :D koska sille tuli imppari siitä pikkuhaavasta, on joutunut oppiin hauteen kanssa olemaan. Ekalla kertaa koko ajan nousi jalka ja pinteli oli yön aikana revitty pois, liimapinteli ja pumpuli oli kuitenkin jätetty paikalleen toisaalta hyvä.. Tänään oli aivan erilainen. Ollaan niitä jo kolme kertaa tehty ja tänään sian pintelin jo suht hyvin ja nätisti laitettua :) Ehkä se mun villi poni kesyyntyy vihdoin (tai ei!) :D

______________________________________________________________________________

Treenien suhtee kulkee taas hyvin! Tänään oli Taavin kanssa taas treenit ja tehtiin jälleen tappojalkatreeni :D siitä kerron paremmin ja kunnolla yksityiskohtien kanssa, kun saan Taavilta ne muutamat kuvat kun tuskasena teen askelkyykkyä korokkeen päälle. Tosin oli ehkä söpöimmät pinkit kahvakuulat! ;)

Teistä yksi lukija halusi tietää enemmän HIIT-treeneistä ja laittoin tällaisen kommentin:

Hei (: Muo kiinnostais kuulla HIIT treeneistä joko sun tai yleisesti(: Oon yrittäny selvittää että kuinka usein, Mihin aikaan, Kannattaako salin yhteydessä vai aamulla, kuinka monta kertaa viikossa? Joko kunnollinen postaus siitä tai yleisesti tähän :D olisin kiinnostunu sellasesta tietämäään :D (: "

Eli mikä on HIIT?
Hiit eli High-Intensity Interval Training, on liikuntamuoto, missä syke nousee korkealle, tehdään lyhyen ajan tiettyä liikettä ja pidetään todella lyhyet tauot niiden välissä. Yleensä tehdään esim. 5-8 liikettä putkeen ja sen jälkeen vasta pidetään pidempi hengähdystauko. HIIT voi kestää 4-30min riippuen kuinka kovaa ja kuinka kauan haluaa tehdä. Hiitissä kroppa tekee täydellä teholla sen pienen ajanjakson ja ne pienen esim. 15s tauot liikkeiden välissä antaa kropalle sen verran lepoa, että ehdit juuri ja juuri tajuta, mitä seuraavaksi tulee :)
Tässä video missä on yksi esimerkki HIIT-ohjelmasta:



Näitä pystyy hyvinkin tekemään kotona, ei tarvitse siis raahata itseänsä salille! Itsekin näitä tein kotona muutamia silloin viime vuonna, kun halusin kiinteyttää ja hyvin toimi.

Miksi HIIT on hyvä?

1. Hiitti on todella tehokas tapa polttaa kaloreita! Koska teet niin kovalla teholla, kaloreitakin palaa näin tehokkaammin. Tosia asia on, että kroppa polttaa jopa enemmän kaloreita tällaisilla nopeilla jaksoilla kuin perinteisillä pitkillä kuntosaliharjoitteluilla.

2. Hiitin jälkeen kroppa jatkaa kaloreiden polttoa tehokkaamin kuin normitreeneissä ja voi kestää jopa 48 tuntia! Miettikää ;) Tämä johtuu ihan siitä, että kroppa, kun se tekee niin kovilla tehoilla töitä, muodostaa ns. metabolisen "häiriön" kroppaan ja jatkaa kaloreiden polttoa.

3. Hiit parantaa kehosi kestävyyttä paremmin kuin normaalit matalemmilla tehoilla tehdyt "jumpat". Hiit voi jopa lisätä lihaspitoisuuttasi ja näin poltat kaloreita levonkin aikana.

4. Hiit vie niin vähän aikaa, etkä voi valittaa, että ei olisi aikaa kuntoilla, sillä jokaisella meistä varmasti on se vähintään 10min ylimääräistä aikaa, jolloin voidaan tehdä HIIT. Nopea ja tehokas tapa kiinteyttää ja polttaa rasvaa!


Kuinka usein sitten tehdä HIIT?

Eli siis, koska tämä on niin nopeaa ja ehkä helppoa, moni voi luulla, että Hiittiä voi tehdä joka päivä. Väärin. Hiitti suositellaan, varsinkin aloittelijoille, että aloittavat tekemällä Hiittiä kaksi kertaa viikossa ja siitä lisäten max. 4 kertaan viikossa! Miksi? Koska Hiitissä tehdään korkealla sykkeellä ja täydellä teholla, kroppasi tarvitsee palautumisaikaa Hiitistä! Ja koska Hiit polttaa enemmän rasvaa sen jälkeen, on myös tärkeää antaa kropan palautua ennen seuraavaa Hiittiä.


Omat kokemukset:

Viime vuonna, ennen kun aloitin tosissani kasvattamaan lihasta, halusin kiinteän vartalon ja rasvaa pois (samalla myös lihasta mikä on mahdotonta, mitä silloin en tyhmä tajunnut). Kuitenkin alkuun aloitin tekemällä muutamia kertoja viikossa ja Samin kanssa yleensä näitä yhdessä tehtiinkin. Sami jaksoi kannustaa minua, sillä nämä ovat aika rankkoja.

Yleensä me tehtiin aina noin 3-4 krt viikko, mutta välillä lipsu siihen 2 krt vko, kun motivaatioa ei silloin ollut. Tehtiin noin 7 liikettä putkeen ja kolme kertaa nämä sarjat! Voin sanoa, että kolmannella kerralla teki aika heikkoo!

Nyt minulla on todennäköisesti huhtikuusta lähtien taas vuorossa HIIT-harjoituksia ja jestas en malta odottaa! Nyt osaan arvostaa Hiittiä ja kuinka tehokas se oikeasti on! Se vie sen max. 15-20min mun ajasta ja poltan siinä enemmän kaloreita kuin juoksulenkissä! Wuhuu :D en tiedä mitä Taavi on suunnitellut silloin, mutta luulen, että Hiit on osa ohjelmaani. Jos meinaan saada sen ihanan timmin kesäkropan!

Suosittelen kaikille, jotka haluaa kiinteyttää ja polttaa rasvaa tehokkaasti! Muistakaa tehdä kaikki liikkeet kaikin voimin sillä silloin Hiitti ei ole mennyt hukkaan ja tuloksia varmasti tulee! Ja muistakaa kysyä apua ammattilaiselta ja kysyä millaiset HIIT-harjoitukset sinulle sopii :) näin saatte parhaimmat tulokset teidän omalle kropalle :)

Jos on lisää kysyttävää laittakaa kommenttia! :)


Mitäs sanotte HIIT:stä?

12 kommenttia

  1. Jes hei kiitos hyvistä vinkeistä ja tiedoista! (: tää autto kyllä tosi paljon ku tietää paremmin mitä tekee !! (: tsemppejä ! (:

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä :) oli ilo ittekin oikein perehtyä tähän paremmin ;)

      Poista
  2. Tätä HIITiä on kyllä kokeiltava!!! Köyhänä opiskelijana kun ei ole varaa salikorttiin ja talvikeleillä pelkään juostessa liukastumista ja nilkan hajottamista toisen kerran niin tehokkaita treenejä kämpällä on vaikea keksiä. =)
    Kiitos vinkeistä jo etukäteen =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen! Jos haluaa ne extra kilot pois ja kiinteän kropan Hiitin avulla saa! Ei tarvitse salia eikä maksaa mitään. Netistä löytyy vinkkejä ja ammattisilta kannattaa kysyä liikkeitä ;)!

      Poista
  3. Oho! Täytyykin varmaan koittaa tota HIIT juttua kotona, kun en salille jaksa mennä ja muutenkaan ei ole rahaa harrastaa ihmeempiä. :)

    Osaatko yhtään neuvoa, että mitenkähän tälläsen minimaalisesti liikkuvan tyypin olisi hyvä tälläinen harjoittelu aloittaa? Toi pari kertaa viikossa kuulostaa kyllä aika hyvältä ainakin ens alkuun, mutta mitähän liikkeitä olis hyvä tehä ja kuinka paljon..? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeili ihmeessä! No tuota esim. tällainen liikkeiden sarja:
      Liike kestää 30s lepoa 15s, jokainen liike näin loppuun putkeen:
      - perus vatsoja makuullaan
      - kyykkyjä (syväkyykkyä tai 90' asteeseen)
      - mountain climbers (katso youtubesta näet helpommin! ;) )
      - haarahyppyjä
      - lankkua
      - askelkyykkyjä
      - vatsoja, jalat ylös ja käsillä ojennus varpaisiin

      Nämä liikkeet kaikki putkeen ja koko homma 3x läpi voin sano että tuntuu. Helppoja ja aloittelijallekin sopivia :)
      Katso youtubesta jos et tiedä miten liike tehdään :)

      Poista
    2. Täytyypä kokeilla noita, kiitokset! =)

      Poista
  4. Hihii, täällä yksi rapakuntoinen saikulta palaava ratsastaja innostui kun alkoi noita sun lisäämiä videoita katsomaan :D HIIT kuulostaa kyllä juuri minulle (saleja ja paljon aikaa vieviä harjoituksia inhoavalle) sopivalta treenimuodolta, kiitos super vinkistä - ehkä tänä vuonna kesäkunto -tavoite (ja loppu-elämän-kunto-tavoite) toteutuvat!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mahtavaa :))! Nämä on oikeasti ekoilla kerroilla RANKKOJA jos vetää kunnolla, joten älä luovuta, vaan muista jatkaa sitkeesti ja kärsivällisesti ;) Muista myös ruokapuoli kuntoon!

      Poista
  5. Kiitos vinkistä, pitänee kokeilla! Mitä luulet, sopiiko tämä myös laihduttajalle, jolla on enemmän kuin muutama kilo ylimääräistä? Kuulostaa meinaan niin mun jutulta, kun ei kerran aikaa paljon vie! (:

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Todellakin sopii! Tällä rasva palaa ja hyvin! Lisäksi lenkkejä ja muistakaa se RUOKA kuntoon! ;) takaan ja alleviivaan että tuloksia silloin tulee!

      Poista