Petra Palomäki

tiistai 7. maaliskuuta 2017

Oikean loimen valinta

Sen oikean loimen etsintä saattaa monesti tuntua melkein epätoivoiselta ja kallis hinta ei aina välttämättä takaa täydellistä istuvuutta juuri sinun hevosellesi. Meillä on aina ollut hieman hankalaa löytää sopivia loimia. Lusitanot ovat lyhytrunkoisia, siroja, paksukaulaisia ja korkeasti liikkuvia hevosia. Monet loimet vaikuttavat alkuun lupaavilta, mutta muutaman käyttökerran jälkeen loimi joko hiertää lapojen kohdalta tai huomaan ettei kaulakappale istu. Meiltä löytyy loimia aika montaa eri merkkiä ja tietyt mallit sopii ja toiset ei, mutta näin vuosien varrella olen oppinut tunnistamaan mitkä ominaisuudet toimii meidän hevosilla parhaiden.Kaupallinen yhteistyö: Horze (sisältää mainoslinkkejä)

Suomessa vuodenajat kun on melko selkeät niin loimia pitää olla vaihtelevasti eri kelille. Hevoset joita ei loimiteta kovinkaan paljon pärjäävät pitkälti pelkällä sadeloimella ja yhdellä kuivatusloimella, mutta itse ainakin haluan, että hevoseltani löytyy sopiva loimi jokaiseen keliin. Horzen sivuja selatessani halusin listata itselleni heidän valikoimastaan suosikkiloimet jokaisesta kategoriasta. 


Kevät tekee tuloaan ja sadekelit saapuvat. Kohta on aika siirtää toppaloimet sivuun ja kaivaa ne sadeloimet esiin. Sadeloimi on tarkoitettu pitämään hevonen suojassa sateelta, tuulelta ja kuralta sen ulkoillessa. Ensin pitää miettiä millaisen sadeloimen hevosesi tarvitsee. Klipattu hevonen pitää suojata aina paremmin, koska siltä on poistettu sen oma suojakerros kylmää, tuulta ja sadetta vastaan. Jos klippaat hevosesi, sinun täytyy olla valmistautunut siihen, että hevoselle on aina loimi saatavilla. Hyvä nyrkkisääntö on käyttää loimea 13 asteen lämpötilasta lähtien. Oli päivä tai yö, hevosen pitäisi käyttää loimea lämpötilan ollessa alle 13 astetta. Kun lämpötila laskee säännöllisesti miinuksen puolelle, olisi hyvä käyttää myös huppua tai lisäloimea. Jos sataa, klipatun hevosen tulisi olla sisällä tai katoksessa. (lähde: Horze) Normaalissa karvassa oleva hevonen puolestaan pärjää kevyemmällä loimituksella. Sadeloimi voi olla tosiaan vuoreton, kevyellä toppauksella tai fleecevuorella. Paras on tietenkin sellainen sadeloimi missä on kevyt vuori ja liukas sisäpinta. Näin siihen ei tartu karva ja pysyy paljon puhtaampana. Meillä on aika monessa loimessa fleecevuori ja ne on kieltämättä aika inhottavia varsinkin karvanlähdön aikaan, mutta pitävät tosin hevosen hyvin lämpöisenä.

Meidän hevosille ehdoton ominaisuus mitä haen hyvässä loimessa ovat korkeat lapalaskokset. Loimen pitää antaa tilaa hevosen liikkua sille luontaisella tavalla ja sen pitää kestää sitä. Esimerkiksi meidän Unaivalla on älyttömän korkeat liikkeet ja sillä pitää olla hyvin tiulaa antava loimi. Minusta käytännöllisin loimi on sellainen mihin saa kaulakappaleen kiinnitettyä erikseen, eli sen saa myös irti. Valitettavasti monet loimet jäävät kuitenkin liian irtonaiseksi ja kolmen pisteen kiinnitys ei aina auta. Tällaisissa loimissa pitäisi ehdottomasti olla high neck-tyylinen kohta säkän alueella tai muuten loimi on jatkettu korkeammalle kuin, että jää suoraan säkän kohdalta auki. Tällainen korkeampi niskaosuus auttaa pitämään kaulakappaleen tiiviinä ja näin loimi ei valskaa kosteeta ja kylmää kaulaan. Lisäksi loimen etukiinnitykset pitää olla tukevat ja silti mukavat hevoselle. Nykyään loimissa on melko hyvin suojausta niin ettei mikään solki tai lukko pääse hinkkaamaan hevosen ihoa vasten. Ehdoton suosikki Horzen sadeloimista oli tämä Horzen Supreme Avalanche malli.
Hinta: 139,00€

"Loimiemme pintamateriaalilla, 1200D polyester Rip stop-materiaalilla, on 3:n kerran pesutakuu, se säilyttää vedenpitävyytensä ja hengittävät ominaisuutensa. Korkea kaulaosa ja pidennetty häntäläppä tekevät tästä parhaan sadeloimen, jonka voit löytää kaikkien vuodenaikojen myrskyihin. Etukiinnitys on vahva, mutta silti helppo säätää hupun alta, vaikka sinulla on käsineet kädessäsi ja yrität suunnistaa mutaisen laitumen poikki varmistamaan, että hevosellasi on kaikki hyvin." (teksti lainattu suoraan valmistajan sivuilta) 


Talvella kelmät kelit vaativat loimelta paksuutta mikä pitää hevosen lämpöisenä. Hevosillani on loimia sekä kiinteällä, että irrotettavalla kaulakappaleella. Kiinteä kaulakappale on kätevä kovilla pakkasilla, tiivis ja lämmin. Puolestaan kun pakkaset hellittävät niin osa hevosista käyttää vallan kaulakappaleettomia toppaloimia. Zeuksella on käytössä Horzen toppaloimi kiinteällä kaulakappaleella ja Unaivalla Horzen high neck - toppaloimi. Molemmat kestäneet kovaa käyttöä ja ennen kaikkea istuneet päälle. Joten ehdoton suosikki, jo ihan omasta kokemuksesta, näistä toppaloimista on tuo Zeuksen loimi. Tällä hetkellä vastaavanlainen löytyy Finn-Tackilta Horzen sivuilta! Todella paksu ja lämmin loimi, mikä varmasti pitää hevosesi suojattuna. Ainoa miinus meidän paksukaulaisilla hevosilla on tarrojen pituus. Saisi olla ehkä muutaman sentin pidemmät tarrat, mutta tarrat pysyy meillä kiinni vaikka ovatkin melko pienellä tarttumapinnalla kiinni.

Hinta: 129,00€

"Erittäin lämmin combo talviloimi. Uusi muotoilu, joka peittää combo-loimissa tavallisesti olevan etuaukon. Korkea kaulakappale tarrakiinnityksellä. Kaksi etusolkea pikakiinnityksellä. Elastiset ristivyöt ja jalkaremmit. Häntäläppä. Korkea lapalaskos antaa paljon liikkumatilaa ja vähentää hankausta. Kangas säilyttää vedenpitävyytensä ja hengittävyytensä useammankin pesukerran jälkeen." (teksti lainattu Horzen sivuilta)Jos hevonen on klipattu tai talli on kylmä se tarvitsee lisää lämmitystä. Klipattu hevonen pärjää lämpimässä tallissa ohuemmalla loimella kuten esim. fleeceloimella. Jos talli on kylmempi se voi pärjätä pelkällä talliloimella tai sitten tarvitsee sen ohuemman loimen päälle paksumman talliloimen. Meidän kaikki klipatut hevoset käyttää fleece- ja vohveliloimia. Uffe taas asustaa ulkokarsinassa ja lyhyen talvikarvansa vuoksi joutuu käyttämään ohuemman loimen päällä paksua talliloimea. Vaikka ulkokarsinassa onkin aina +5C lämmintä kovillakin pakkasilla niin silti haluan pitää Uffen lämpimänä. Siksi itse pidän mielummin hevoseni mielummin pikkuisen lämpimässä kuin viileässä. Lihakset kun on hyvä pitää lämpiminä! Omaksi suosiksi nousi nämä Horzen talliloimet.


Hinta: 109,00€Hinta: 109,00€
Vohveli- ja fleeceloimet ovat erinomaisia myös pitämään hevonen kuivana kovan treenin tai pesun jälkeen. Hyvä kuivatusloimi imee kosteuden hevosesta ja näin pitää hevosen kehon kuivana. Jos haluaa hyvin laadukkaan fleeceloimen, joka imee kosteuden pisarana pintaan ja pitää hevosen kuivana niin siitä joutuu kyllä enemmän kuin parikymppiä maksamaan. Mutta edullisemmat versiot ovat meillä ajaneet hyvin asiansa. Fleeceloimessa ainoa huono puoli on sen pinta. Fleeceen ikävä kyllä tarttuu todella helposti kaikki lika, mutta jos pieni lika ei haittaa niin fleeceloimi pitää hevosen kuivana. Vohveliloimi taas kuivattaa nopeasti ja kosteus imeytyy loimeen. Vohveliloimi minulla on aina kisoissa käytössä jos tarvitsee saada hevonen nopeasti kuivaksi. 


Hinta: 34,95€Sitten tämmönen on mun Must have - listalla meidän kimoille hevosille kisakaudella! 
Kesällä suurin ongelma ovat ötökät ja niistä on hyvä suojautua sopivalla ötökkäloimella. Meidän Uffella ja Tessalla on kesäihottumaa, joten molemmat tarvitsevat ihottumaloimen. Hyvä ihottumaloimi suojaa hevosen kokonaan varsinkin kaulan ja mahan alustan mikä on helpoin paikka ötököiden iskeä. Hevoset jotka eivät tarvitse näin paljon suojaa pärjäävät kevyemmällä ötökkäloimella, sellainen mikä antaa kaulalle kuitenkin kaulalle ja vatsalle jotain suojaa. Mahaläppä on tässä kätevä ja ne monesti saa hyvin kireällä niin, ettei elukat pääse sisään. Muista myös suojata hevosen naama ötökkähupulla. Kokemuksesta voin sanoa, että paras huppu on sellainen mikä on pehmeä ja suojaa korvat ja ulottuu turpaan saakka.

Hinta: 99,95€ 49,95€


Hinta: 89,95€


Hinta: 16,95€


Näillä loimilla pärjää aika hyvin läpi vuoden, mutta jos haluaa lisää suojausta esimerkiksi ratsastaessa niin olisi suotavaa käyttää ratsastusloimea sateella, kovilla pakkasilla ja klipattu hevonen tarvitsee melkein aina kylmällä suojaa kankkuun. Yksi mun ehdoton suosikki mikä meillä on aina talvisin maastossa käytössä on tuo Horzen heijastinloimi mikä samalla sekä lämmittää, että varmistaa näkyvyytesi maastossa. Tätä loimea käytän kyllä joskus ihan kentällä ratsastaessa pakkasilla, koska tosiaan suojaa edestäpäinkin hevosta. Kovalla sateella on hyvä käyttää sellaista koko vartaloa suojaava saderatsastusloimi. Kesällä meidän Tessalla on pakko käyttää puolestaan sellaista verkkoloimea mikä suojaa kaulan ja kankun ötököiltä.

Hinta: 69,95€

Hinta: 34,95€


Hinta: 59,95€


Hinta: 64,95€Hevostaan voi melko laajalla valikoimalla suojata läpi vuoden ja toivottavasti jollekin oli näistä vaihtoehdoista apua oikean loimen löytämiseen. Tietenkin pitää huomioida oman hevosen tarpeet ja onko välttämätöntä hankkia jokaiselle säälle erilaista loimea. Jos pärjää vähemmällä niin tietenkin parempi ja säästää samalla rahaa.

Onko sinulla Horze - merkkisiä loimia käytössä?

4 kommenttia

 1. Voikun voiskin pukea horzeen. A-aa! Koska elämä ei voi olla liian halpaa, mulla on kapea ja pienipaikkainen pikkuponi. Loimikoko 115cm. Oon aina yhtä katkera, kun ostan bucasia tai horsewarea uutta, kun meidän suomiputen mielestä on mahtavaa ottaa ponia kaulakappaleesta kiinni ja retuuttaa. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahha meillä ONNEKS hevoset osaa olla repimättä toisten loimia, mutta varsalle jouduin ostaan Horzeakin edullisempaa kun kaikki pitää repiä pois.... Ja onneksi meillä Horzen loimet istuu koska olen köyhä eikä ole varaa hienoihin Bucaksien ja Amigon loimiin :D

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Siis miks en oo tajunnu että noita saa Horzelta :D ja mä tappelen noiden kimojen kanssa ennen kisoja et saan pidettyä ne puhtaana!

   Poista