Petra Palomäki

torstai 23. helmikuuta 2017

Millaista on oman tallin arki?

Ajattelin kirjoitta teille pikkuisen miten meillä tallinpito pyörii ja mitä kaikkea siihen sisältyy. Tallipostaus ja myday-postaus tulevat erikseen, mutta halusin lähteä oikein pohtimaan mitä kaikkea oma talli tuo tullessaan. Lisäksi myös oman hevosen omistamisesta asiaa. Onko se niin ihanaa, kun on oma hevonen ja oma talli?


Oman tallin pitäminen vaatii paljon aikaa ja panostusta. Päivä rytmitetään hevosten ympärille, koska eläimistä pitää huolehtia. Työnmäärä on todella paljon siitä kiinni kuinka monta hevosta tallissa on. Jos on oma pieni talli missä vain kaksi hevosta niin onhan se paljon helpompaa kuin yli 15 hevosen lauman kanssa. Meillä tallissa 8 hevosta ja niihin meneekin jo pieni hetki. Listasin alle mun mielestä hyvät ja huonot puolet oman tallin kanssa.

Plussat:

1) Jos oma talli on kodin vieressä niin tallimatkat ovat aina lyhyitä. Ei pitkiä ajomatkoja tallille, pelkästään ovesta ulos ja kävelymatkan päässä hevoset rouskuttaa tyytyväisenä.

2) Kun hevoset on lähellä niitä pystyy itse seuraamaan koko ajan. Sitä oppii tuntemaan jokaisen hevosen arkirytmin ja minulla itselläni on tarkasti mielessä, miten kukin hevonen reagoi mihinkäkin. Tiedän hevoseni paremmin kuin omat taskuni. En edes osaisi pitää hevosiani muualla enää. Jäin kerran oikein pohtimaan, että mitenkä te hevosten omistajat, jotka pidätte hevostanne jollain täyshoitotallilla tunnette hevosenne? Jotkut käy vaan ratsastamassa ja suurin tutustuminen hevoseen tapahtuu harjaustilanteessa ja sielä selässä. Tiedätko miten se juo, syö ja ylipäätään käyttäytyy tarhassa? Onneksi suurin osa hevostenomistajista viettää enemmän aikaa tallilla kuin pelkästään sielä selässä, mutta mua ainakin välillä ahdistaisi jos en tietäisi miten paljon vaikka Mestari on yön aikana juonut, kuinka paljon kakannut tai miten se käveli aamulla tarhaan. Pieniä asioita, joita oppii rekisteröimään omiin aivoihin.

3) Mulla ainakin näin perfektionistina on niin täydellistä kun saa itse tehdä juuri niin kuin haluaa. Saan siivota karsinat omalla tyylillä, tehdä hevosille pehmeät patjat ja pitää ne täydellisenä. Mulla on oikeasti jokin pakkomielle miten siivoan karsinani, koska niiden pitää olla just eikä melkein. Ja siis jos ei aina jaksa lakaista käytävää niin ei siihen kukaan kuole. Saat päättää itse milloin mitäkin teet. Toki jos omalla tallilla on yksityisiä hevosia niin silloin mulla ainakin on kauhee tarve pitää paikat täysin kunnossa. Mutta jos on pelkkiä omia hevosia niin kuin meillä, niin on vaan hienoa tehdä kaikki omassa rauhassa.

Miinukset:

1) Jos sinulla ei ole varaa tallityöntekijään niin joudut tekemään kaiken itse. Toki pienet yksityistallit missä alle 10 hevosta niin niissä pärjääkin vielä melko hyvin yksin, mutta jos enemmän niin alkaa oleen melko kovaa duunia. Joka ikinen päivä hevoset on hoidettava. Olit sitten kuinka kipeä tai väsynyt niin ne on hoidettava. Omassa tallissa on paljon vastuuta mitä monet hevosten omistajat ei aina ymmärrä. Kiritisoidaan ja valitetaan kaikesta kun joskus voisivat ajatella talliyrittäjän kannalta. Meillä tosin tätä ei ole, mutta minä ymmärrän hyvin oman tallin vastuun...

2) Oma aika on melko rajallista. Meillä onneksi koko perhe osallistuu tallihommiin melkein päivittäin tavalla tai toisella, mutta jos tätä pitäisi tehdä yksin niin en pystyisi menemään mihinkään. Olen niin kiitollinen vanhemmilleni, jotka hoitavat hevoseni kun olen pois kotoo. Tosin, pisin aika mitä olen ollut pois oli viikon ja en voisi kuvitella olevani yhtään pidempään. Jos ollaan koko porukka vaikka päivän pois, siinä alkaakin järkeily kuka kerkee milloinkin ruokkiin, monelta päästään takasin kotio, koska siivotaan karsinat jne jne jne... Onneksi meiltä löytyy ihania ihmisiä, jotka pääsee ruokkimaan ja liikuttamaan meidän hevosia kun olemme poissa! Isoimmalla tallilla homma on kyllä paljon vaikeampaa. Melkein helpompi palkata joku niin saa olla rauhassa.


3) Kun kelit ei suosi, eli aamulla kun haluat viedä hevosia pihalle ulkona joko sataa aivan kaatamalla vettä, tuulee niin ettei meinaa pystyssä pysyä, lunta sataa niin ettei eteen nää tai kaikki on aivan peilijäällä niin niissä hetkistä tallin pitäjää koetellaan. Sä joudut kelistä huolimatta niitä heiniä ja vesiä viemään vaikka kuinka tuntuu ikävältä. Jos päätät jäättää hevoset sisälle, kuten minä teen jos keli on todella huono, niin voi että sitä p*skan määrää! Selkä ja kädet kiittää karsinoiden siivouksen jälkeen!

Nämä kelit on ihanimpia!

Monella muulla voi tulla lisää plussia ja miinuksia mieleen, mutta minulla ainakin omasta kokemuksesta tulee nämä kolme kummastakin. Vaikka kuinka välillä valitan, että olisi helpompaa oma hevonen olisi jollain muulla tallilla niin en mä tätä vaihtaisi mihinkään. Välillä on rankempaa ja joutuu kysymään itseltään miksi tätä hommaa tekee, mutta kun pystyt huolehtimaan ja tekemään kaikkesi näiden upeiden eläinten eteen, niin on se hitto palkitsevaa! 

En nyt tässä halua hehkuttaa liikaa omaa tallia, pitää muistaa tietenkin kustannukset ja nämä kaikki, mutta on se sillain halvempaa pitää kotona kuin muualla. Tosin jos minulla olisi vain yksi hevonen pitäisin sitä jossain yksityistallissa. Mutta haluaisin osallistua hevoseni elämään paljon enemmän kuin mitä normaalisti on mahdollista yksityistalleilla.

Jos oma hevonen on omalla tallilla, niin kuin sanoin noissa plussa-kohdissa, niin mulle siinä tärkein asia on, että pääsen seuraamaan hevosiani joka päivä läheltä. Pystyn välittömästi reagoimaan jos sattuu jotain ja kaikki on niin lähellä. Ikkunasta kun katsoo pihalle näkyy rauhallisia hevosia - siinä sielu lepää.

Onko sinulla oma talli ja vielä oma hevonen sielä?
Vai onko hevosesi yksityistallissa?


4 kommenttia

 1. Mul on viimeiset 12 vuotta ollu hevoset pihassa ja olen vastannut niistä itse (miinus muutama kesä laitumella jne.), mutta nyt kun muutimme Muurameen niin mein poni (tammani jouduttiin lopettamaan suolikierteen vuoksi uuden vuoden aikaan) muutti vuokratalliin ja voi että tätä elämän helpottumista! Ei tosiaan tarvitse kiireisenä aamuna (kaksi lasta, 3v ja 7v) miettiä missä välissä kiitää tallille tai jos on kipeä niin voi jäädä sänkyyn lepäämään kun tietää että poni on hyvissä käsissä :) on tässä tietty ne huonotkin puolet että joskus taas kun aamul ois aikaa tehdä vaikka tallihommia niin niitä ei ole (ellen kerkeä tallille ennenkun omistaja on saanut hommat tehtyä :D Kyllä mä vielä joskus haluan hevoset omaan pihaan ja sillä silmällä taloa etsitään mutta nyt nautin tästä "lomasta" 12 vuoden jälkeen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On varmasti helpompaa ja kyllä itsekin muistan kun meidän hepat oli Portugalissa yksityistallilla täyshoidossa. Mutta nyt kun itse tiedän mitä se oman tallin pito on ja tunnen hevoseni sen kautta vielä paremmin niin on mulle vaan niin mahtava juttu :) Toivottavasti löydätte joskus semmosen talon minne saatte hepat omaan pihaan ;)

   Poista
 2. Joku sellanen postaus, missä kerrotaan vielä tarkemmin teidän tallin normipäivästä, eli esim millon tehdään aamutalli (mitä sillon tehdään) ja hepat viedään ulos, millon ne saa heiniä ja koska tuodaan taas sisälle yms :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Semmonen MyDay postaus tyylinen on ajatuksissa tehdä, niin näkee vähän miten meillä tehdään :)

   Poista