Petra Palomäki

torstai 17. maaliskuuta 2016

Helsinki Horse Fair osa 1

Nyt olen saanut kiitettävän määrän kuvia ihmisiltä postauksia varten, saatte lukea millainen reissu meillä ( 4.-5.3 )
lauantaina ja sunnuntaina olikaan! Pistän kahteen eri osaan, kummallekin päivälle oma sillä asiaa on ja paljon :) Lähdimme Uffen kanssa ajamaan lauantaina aamusta kuuden aikaan. Gps oli huijannut minua ja olimme sitten reilusti myöhempään paikalla kuin mitä piti. Kaiken lisäksi parkkihommien kanssa oli ongelmia eikä meinattu millään päästä sinne minne piti. Onneksi Heidi ja Taru olivat jo valmiina mua vastassa, niin saatiin kolmestaan hevonen purettua ja kaikki tarpeelliset kamat mukaan. Uffe on onneksi niin super ihana hevonen tommosissa tilanteissa, kun osaa käyttäytyä. Se olisi vielä puuttunut jos hevosen kanssa olis pitänyt alkaa takkuileen. Sen verran mainitsen, että parkkitäti, joka meidät ohjasi lastauspaikalle, oli sen verran tyly ja kyllästynyt työhönsä, että siinä kiireessä teki mieli sanoa sille pahasti...Hillitsin itseni ja ignoorasin koko naisen.

Ida / Graphiques GW

Lauantaina aamusta meillä alkoi klo10.30 Just Dressage Knock-Out koulukilpailut. Kaikki olivat jo verkkaamassa, kun me saatiin herra Uffe super nopeasti kuntoon. Verkassa Uffe ihmetteli aika paljon kaikkea mahdollista - portteja, seiniä,  karsinoita,  mainoskylttejä ja ylisöpöjä pieniä poneja. Toisaalta meillä ei ollut kovin paljon aikaa verryttellä niin Uffe oli melko ryhdikäs :D mikä ei ollut ollenkaan huono asia. Ensi menimme kaikki yhdessä areenalle missä esittäydyttiin yleisölle. Me olimme Team Setämieskerho ja ponit olivat Team Super Söpöt - ponit olivat siis kyllä oikeesti täysin nimensä veroisia :D Me päästiin aloittamaan kisa ensimmäisenä ja vastassani oli suloinen Nalle-poni ja ratsastajana Nea. Uffe oli melko jännittynyt kun olihan kaikki aika jänskää, joten koko ohjelma ei mennyt ihan täysin putkeen... Ponin kanssa koitimme synkronoida kuviot, mutta välillä meni hieman mistiin. Silti saimme radat loppuun ja yleisö sai päättää voittajan. No eihän meillä ollut tuommoiselle ylisöpölle ja taitavalle ratsukolle mltään mahkuja ;)

Ida / Graphiques GW
Ida / Graphiques GW
Ida / Graphiques GW
Kun esitys oli ohi, Uffe meni Suomen Lusitanohevosyhdistyksen ständille ihmisten ihailtavaksi. Vieressä oli PRE ori ja nehän Uffen kanssa innokkaasti haisteli, mutta Uffe tapansa mukaan käyttäyti esimerkillisesti. PRE hepan omistaja tosin näytti katsovan meidän Uffea kuin halpaa makkaraa...No, kaikilla oma makunsa, musta Uffe päihitti PRE:n 6-0 hehe... ;) Ständin lähellä oli kengityspaja ja Uffea se ärsytti todella paljpn. Lisäksi kuivikkeena oli pellettiä, joten jouduin Uffea pitämään välillä kiinni ettei sitä söisi heinän sijaan. Uffe stressasi kyllä hieman ja vatsa meni aika sekasin. Jouduin siis valvomaan aika paljon miten sen stressitasot menivät. Onhan tuollaisen ihmislauman edessä seisominen aika haastavaa hevoselle. Hyvä kun itte jaksaa kuunnella sitä melua puhumattakaan hevosesta! Onneksi kuitenkin söi ja pystyin sen kautta rentoutumaan edes vähän.


Innokkaat messuitytöt Heiska ja Petukka !


Iltapäivällä minulla oli Aira Toivolan luento ja Aira otti minut siihen lavalle demoratsastajaksi. Sain siis kertoa hieman itsestäni ja pääsin istumaan sellaisessa super pehmeässä satulatuolissa. Aira kertoi yleisölle paljon ryhdistä ja se oli minulle yllätys kuinka väärin minä, ja varmasti monet muut, seison ryhdissä. Ajattelen hyvää ryhtiä siis sillä, että olkapäät on hyvin pyöräytetyynä kohdalleen ja lavat menee enemmän yhteen. No eihän se niin saisi olla. Yläselässä pitäisi säilyä pieni pyöreys ja alaselkä ei missään nimessä saisi olla liikaa notkolla! Hevosen selässä pitäisi siis alavatsalihaksilla vetää lantioa eteen ilman pakaroiden jännittämistä, ylävatsoilla rintakehää lantion päälle ja hartiat rennosti, jotta käsi voi olla aina pehmeä hevosen suuhun. Kaikki pitäisi tapahtua vatsalihasten kautta niin myös ne puolipidätteetkin! Tuli kullä niin semmonen olo, että könötän. Todellisuudessa istuin täysin oikeassa ryhdissä. Tämä oli todella hämmentävää, mutta tunsin jo siinä tuolilla kuinka mun hartiat oli kevyemmät.



Luennon jälkeen pääsin sitten toteuttamaan näitä oppeja Uffen selästä. Aira piti siis 30min istuntademotunnin minulle ja Uffelle Horse & Rider (mini) areenalla. Alkuun sain vaan kävellä miten normaalisti kävelen. Lantio menee paljon liikkeen mukana ja pusken todella paljon sitä käyntiä. Hevosen niska on malttamaton ja käynti jännittynyttä. Sitten otin Airan istunnan - hengitin sisään rintakehään leveyttä, alavatsoilla toin lantion satulan syvimpään kohtaan, ylävatsoilla toin rintakehän eteen ja rentoutin hartiat. Jalat takareisien kautta ulos, jalkaterät suorassa ja kannatan kantapäätä. Mun lantio lakkasi puskemasta, istuin todella paikallani satulassa ja hevonen alkoi hieman malttaan ja kävelemään pyöreämmällä niskalla. Käynti todellakin tuntui paljon helpommalta! Vaihtelin pati kertaa vanhan ja uuden istunnan välillä ja siinä huomasin kuinka paljon vanha istunta olikaan hätäinen ja työläs! 



Saimme siitä siirtyä kevyeeseen raviin. Kevensin alkuun normaalisti vanhalla tavallani. Minä kevennän paljon etureisillä ja ponnistan siitä ylös. Haimme taas siihen Airan uuden istunnan ja kevennys tulee takareisien kautta. Hevonen taas rauhoittui ja niska pyöristyi. Pystyin vaikuttamaan todella pienillä avuilla hevoseen ja käteni seurasi koko ajan hevosen liikettä. Vanhassa kevennyksessä käsikin nousi ylös ja alas mun tahdin mukaan mikä ei ole hevosen sulle hyvä! Uudessa keventäminen oli paljon pienempää ja helpompaa, vaikka tuntuikin kuin könöttäisin pahasti :D

Mun vatsalihakset huusi hoosiaanaa tuon puolen tunnin jälkeen. Oikeesti miten ihmiset joilla ei ole vatsoja selviää Airan tunneilla :D ei vaan, tietenkin mennään jokaisen kehon mukaan, mutta minut pistettiin kyllä todellakin hyödyntämään sitä sixpäkkiä huhuh....!



Airan tunnin jälkeen Uffe meni jälleen poseeraamaan FIAL:n ständille. Esityksen jälkeen karsinan edessä odottikin jo muutama fani innokkaana rapsuttamaan herra Super Staraa :D kuuden maissa messut saatiin lauantaina loppuun ja hoidin Uffen yökarsinaan ruokiensa kera. Meikäläinen lähti rätti poikki väsyneenä käveleen siskolle ja mä taisin nukahtaa sekunnissa kun näin tyynyn. Seuraavassa postauksessa  Sunnuntain raporttia, miten meillä silloin meni ;)

10 kommenttia

  1. Kaverini olikin käynyt Uffea katsomassa kun mainitsit että te olisitte siellä ja jos olisin päässyt itse lähtemään (saanut lapset hoitoon) niin olisin kyllä teitä halunnut tulla tapaamaan! :)
    Onko tuosta Just Dressagen Knock-out kilpailusta videota kellään? se olisi kiva nähdä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ensi kerralla tulet moikkaan ;) On mun kaverilla, mutta pitää katsoa kuinka sen siltä saan ensin itselleni :D

      Poista
  2. Hitsin kiva postaus, olisinpa päässyt paikalle! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. hehe kiitos, mä tuun sinne sua kohta viihtyttään ;)

      Poista
  3. Apua, tuo pikkuponi on tosiaan aivan ihana! Mutta on Uffekin upea ilmestys!
    Tekisipä tosiaan mieli itsekin päästä Airan oppiin, kun häntä kaikki aina kehuvat niin vuolaasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se oli vaan älyttömän söpö, me ei mahdettu mitään tuolle ratsukolle ;) Aira on kyllä aivan huippu! Odotan innolla seuraavaa valkkua :)

      Poista
  4. Vähän ikävästi kiukkuat ympärilläsi olleille ihmisille: parkkitäti, pren omistaja... kannattaisiko muiden sättimisen sijaan keskittyä enemmän siihen omaan asenteeseen?

    VastaaPoista
  5. Aira on käynyt muutamia vuosia sitten meidänkin kotitallilla valmentamassa ja osallistuttiin silloin. Ihan superhyviä valkkuja ja kaikki Airan opit toimi! Nyt ei olla päästy käymään kun valmennusten hinnat on nousseet aikalailla :( Mikä on toki ymmärrettävää kun suosio kasvaa ja pitää kokoajan kehittää uraa ja vallata uusia alueita. Mutta vähän harmittaa ettei enää pääse ottamaan itse Airalta valmennuksia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo no hinta on melko kallis, mutta jos edes 2kk välein pääsisi käymään auttaisi paljon. Toivottavasti pääset joskus vielä ottamaan Airalta valkkuja!

      Poista