Petra Palomäki

tiistai 24. marraskuuta 2015

Urcon klinikkareissu

Urcosta en ole tänne hetkeen kirjoittanut ja ihan syystäkin. Jos seuraatte meitä Facebookissa niin saatatte olla pikkuisen enemmän jyvällä koko tilanteesta. Jos et seuraa tästä pääset tykkäämään meistä. 


Noin reilu 6vkoa sitten urco alkoi ontumaan etujalkaansa ravissa. Se saattoi ravata muutaman askeleen puhtaasti ja sitten alkoi ontumaan. Veikattiin kengittäjän kanssa, että jos sillä olisi taas joutunut hiekkaa kavion ja kengän väliin kuten viime vuonna. Silloin nimittäin hiekka hiersi kavioa niin, että urco alkoi aristaan ja hieman könkkään etujalalla. Laitettiin sitten geelit ja pohjalliset etusiin ja kokeiltiin uudestaan miten liikkuu - ei muutosta.
Tiesin silloin, että klinikalle on vietävä. Emme saaneet heti aikaa sovittua joten pääsimme sitten 23.10 klinikalla kun sain Sofian mukaan auttamaan. Urcolle tehtiin ensin ontumatutkimus liinassa kovalla asfaltilla ja tämän jälkeen siirryttiin juoksemaan suoralle ja taivuttamaan. Vasempaan kierrokseen liinassa ok, ei melkein mitään ontumista. Vaihdettiin suuntaa oikealle ja aivan selkeä ontuminen oikealla etujalalla. Taivutettiin ja juoksutettiin se suoralla ja etusesta ontumista tuli 2,5. Muissa jaloissa oli puolestaan nollat. Eli ontuminen oli aika paha. Urco oli jo sen reilun viikon ollut sairastarhassa ja seissyt, joten selkeesti oli myös todella jäykkä rungostaan. Vasen etunen reagoi myös, mutta siksi kun on joutunut nyt ottamaan enemmän vastaan toisen jalan ollessa kipeä. 


Eläinlääkäri päätti ensin puuduttaa vuohisnivelen ja sitten kavionivelen. Tällä nähtiin mitä kohtaa se oikein ontui. Puudutuksen jälkeen ontuminen tippui ja eläinlääkäri sai selville kipukohdan. Lähdettiin sitten takaisin sisälle ja Urcon jalka piikitettiin kortisoonilla noista samoista kohdista. Laitettiin kääre ja annettiin sen hetken aikaa boxissa levätä ennen kun päästiin lähtemään kotio. Nyhtis oli kaikkien ihailtavana sillä aikaa myös boxissa. Hoitajat ihmetteli kun karsinan ovi oli kiinni, mutta ketään ei näkynyt. Sitten kurkkasivat sisään ja kaksi pörrökorvaa kurkistaa tervehtimään :)


Meille annettiin hoidoksi kahden viikon ajaksi sairastarhassa olemista ja 30-45min kävelyä maasta tai selästä. Urcon tietäen mentiin maasta käveleen maastoon. Anna kävi auttamassa sen liikutuksessa kun itse en noin pitkiä aerobisia lenkkejä montaa kertaa viikkoon voi tehdä oman treenini takia. Varattiin klinikalle uusi aika kontrolliin sitten parin viikon päähän maanantaille. Oltiin siis sen ajan kävelytetty ja viikon ajan Urco sai myös kipulääkettä.


EDIT: Ontuman syyksi arvenltiin, että Urco on todennäköisesti pahasti liukastunut tarhassa ja nivel otti siitä pahasti itseensä. Turvotusta ei ollut melkein koko sen klinikkaa edeltävän ajan ollenkaan ja eikä myöskään tietty klinikan jälkeen. 

Kontrollissa juoksutettiin taas kovalla alustalla ja ontuma oli lähes hävinnyt. Urco toki kankeuden vuoksi ei letkeästi liikkunut, mutta ontumaa ei enää ollut sillä tavalla havaittavissa. Eläinlääkäri päätti kuitenkin vielä kerran piikittää oikea etunen samoista paikoista, sillä jalka oli vielä pikkuisen arka. Urco sai aika nopealla aikavälillä paljon rauhoittavaa ja arvatkaa oliko se kännissä :D Hoitajat ihastu siihen täysin ja Urco antoi kyllä niin hienosti tehdä kaikki toimenpiteet. Piikityskin meni niin hienosti (kännistä huolimatta).


Saatiin ohjeeksi kotio noin kolme viikkoa kevyttä liikuntaa. Ensin viikko käyntiä, sitten asteittain hevosen mukaan siirrytään raviin ja laukkaan. Anna käy auttamassa sen liikutuksessa kävelyttämällä ja ratsastamalla. Itse hoidan enemmän ton ratsastuspuolen. Ravissa huomaa kuinka paljon sillä olisi intoa tehdä töitä. Energiaa on enemmän kuin pienessä kylässä ja kovasti Urco haluaisi tehdä enemmän ja enemmän. Tarkoitus oli nostaa laukkoja jo tämän viikon alussa,  mutta ilman tilsakumeja ei ollut kentälle asiaa edes vähän ravailemaan. Loppuviikosta nyt onneksi lumet hävisivät, mutta kovat myrskytuulet ei meitä ole vielä päästäneet laukkaamaan.

Takapakkiahan tulee aina jos alkaa menemään liian hyvin. Tää kausi ollaan paljon tehty töitä mm. lastauksen kanssa ja nyt kun hevonen alkoi olemaan sen suhteen todella hyvä, niin tällanen tulee. Olen nyt vielä tarkempi sen kanssa ja en tiedä uskallanko hetkeen sitä edes kentälle päästää riehuun. Mutta mennään nyt päivä kerrallaan. Tulevaisuus näyttää lupaavalta niin eiköhän tämä tästä :) Uskon, että kaikki varmasti järjestyy ja päästään jo ensi kauden alussa starttaan kisoissa sen kanssa.Onko joku muu joutunut käyttään hevostaan klinikalla tänä vuonna?


Kaikki kuvat (c) Enna Kujansuu

2 kommenttia

  1. Röntgenkuvattiinko Urcon jalkaa? Mikä oli siis ontuman "virallinen" syy? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jalkaa ei kuvattu. Päätettiin että jos kontrollissa jatkuu ontuminen niin kuvataan. Syyksi tuli tarhassa todennäköisesti liukastunut ja nivelet ottanut pahasti itteensä :)

      Poista