Petra Palomäki

lauantai 2. toukokuuta 2015

Grandulan ensilaukkoja - video


"Hold on to what makes you happy.
If it tries to buck you off,
just hold on even tighter."

Nyt kun olen taas voinut kunnolla keskittyä neidin ratsastuksen suhteen omien kisojen jälkeen niin ollaan päästy paljon jo eteenpäin. Alkuviikosta otettiin sitten taas selästä harjoituksia ja tehtiin vähän siirtymisiä ja haettiin sitä tasaista tuntumaa raviin. Tehtiin ympyröitä ja käyntisiirtymisiä, joista neiti suoriutui todella hienosti. Sitten kokeilin nostaa laukkaa. Sille on vaikeaa ymmärtää, että myös ihminen selässä voi laukata. Sama oli ravin kanssa ekoilla kerroilla, kun pyysin eteen se ei loogisesti ymmärtänyt mitä siltä pyydettiin ja meni lukkoon. Kun lukko iski niin sitten alko rodeoponiesitys. Tietenkin tällaista ei voi "rangaista" kun toinen ei vaan ymmärrä mitä pyydetään. Pötkylälle on oikea suunta vahvempi ja siihen suuntaan saatiin kulman kautta laukka nouseen. Vasempaan ei noussut ja en viitsinyt enempää alkaa kiusaamaan.


Torstaina sain meidän äitin ottaan videoa ja samalla itsekin näen miltä meno oikeasti näyttää. Kun selkään nousin neiti teki heti sellaset kiukut, sillä äitinsä huutaa tallissa ja isosisko tarhassa niin neiti ei halua tehdä töitä kun muidenkaan ei tartte. Otin piiskan vaan käteen ja pelleily loppu siihen. Jännä kuinka se on tajunnut, että jos näpäytän vähän pyllylle raipalla niin silloin neiti on joko pelleilly tai sitten avut ei ole mennyt loppuun asti perille. Hyvä, että on oppinut kunnioittaan raippaa mitä esim. tessa nuorempana ei tehnyt. Sille oli ihan sama mitä minulla oli kädessä :D


Aloitettiin alkuraveissa taas muutamilla siirtymisillä ja pian olikin jo hyvä tasainen tuntuma suuhun ja meno sujui aika hyvin. Muutama kerran meidän äitin kohdalla teki mieli pysähtyä rapsutuksille, mutta nekin menivät melko pian ohi. Tehtiin kaikenlaisia kiemuroita ja ympyröitä ja kun olimme tarpeeksi kauan ravanneet oli aika kokeilla sitä laukkaa uudelleen. Aloitettiin oikeaan suuntaan ensin ja muutaman stoppi-pukin jälkeen sain sen nostamaan suhteellisen nätisti laukan ja saatiin mentyä pieni pätkäkin. Sitten se vaikea suunta, eli vasen. Koska pötkylä ei vielä ymmärrä mitään laukka-avuista niin saada se laukkaan on melkein vain ajateltava eteen ja saada se nostaan se laukka. Muutaman kerran olimme jo lähellä, mutta ei. Neiti vaan heiluttaa päätä ja riehuu. Sitten kokeilimme uudelleen kulmasta nostaa laukkaa ja saatiin pikkurodeon kautta se VIHDOIN nousemaan, jes! Videolla näettekin kuinka oli vähän vaivalloista neidille tajuta, että "aaah siis laukkaa vai? Mä luulin, että tää tarkoitti vaan pukkiriehumista" :D


Vitsit mikä fiilis! Neiti sai kyllä todella paljon kehuja ja sai palkinnoksi ison porkkanan kun talliin päästiin. Nyt kun vihdoin saatiin se ymmärtämään, että myös sinne vasempaan suuntaankin voi laukata, uskon sen nopeasti ymmärtävän jättää ne pikkupukit ennen laukannostoa pois ja keksittyvän kunnolla työhönsä. Se on kyllä todella nopeasti oppinut uutta näin lyhyessä ajassa. Nyt jatkamme samalla tavalla ja jos kuukauden päästä saatais sujuvampia nostoja myös laukassa.

Olen aika ylpeä tuosta kakarasta nyt jo, vaikka vielä ei olla lähelläkään konkaria niin ei meidän tarvitse. Minä tykkään edetä ihan rauhassa ja hevosen mukaan. Nyt kun sujuu niin hienosti niin saa tästä nauttia. Tänään neiti pääsee maastoon minun kanssa kävelylle. Tekee hyvää käydä käveleen rennosti ja nauttia luonnosta :) Postauksen kuvat on Ennan ottamia.

HUOM! Tappelin niin kauan tuon movie makerin äänen kanssa, että musiikki loppuu lopussa tyhmästi. Pahoitteluni, mielummin näin kun puolessa välissä 1min hiljasta :D en tiedä miksi ihmeessä nyt taas oli näin vaikeaa (en ole mikään nero näiden kanssa). Lopussa kuitenkin se vasemman laukan nostot ja sitä laukkaa !



12 kommenttia

  1. Hyvältä näyttää jo teidän meno :)

    VastaaPoista
  2. Osaako Pötkylä kuinka ääniavut? Jos osaa hyvin, koita nousta esteistuntaan, vähän löysää ohjaa ja ääniavuilla nostaa laukka - kuten juoksuttaessa :) siten oon ite & tutut opettanu laukannostot.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. osaa ihan hyvin. Kokeilimme eilen ja kiiton vinkkisi onnistui paremmin :)

      Poista
  3. Onko Grandula vielä myynnissä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ei toistaiseksi. Jos joku on kiinnostunut niin tietenkin voidaan harkita :)

      Poista
  4. Tehän meette jo ihan kunnon pätkiä! Onneks Grandula ei mitää hirveen isoi pukkeja ainakaan tossa videolla tee, se vasta oliski jos se vetelis oikeen kunnolla ... :D Mä kans kouluttelen paria ponia niin nää "Pötkylän" postaukset on tosi kivoja!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No joo sen pukin on sellasia pikkusia söpöjä rodeoita :D ihanaa kuulla! Tsemppiä sinnekin

      Poista
  5. Onko pötkylä polttomerkitty? Jostain olen saanut sellaisen käsityksen, että kaikki lusitanovarsat pitäisi polttomerkitä. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei ole sillä suomessa se on laitonta. Kaikki kellä on polttomerkki on polttoleimattu kasvattajalla. Jos kasvattaja on esim yksityinen ihminen eikä mikään suuri siittola niin silloin ei ole tarvetta. Ei ole pakollinen, mutta polttomerkki kertoo mistä siittolasta hevonen on. Yleensä kaikki siis merkitään :) Meillä tessa on yksityiseltä hekilöltä ostettu ei siittolasta siksi silläkään ei ole leimaa.

      Poista
  6. Siulla on kyllä tosi hyvä istunta, wau!

    VastaaPoista