Petra Palomäki

perjantai 20. helmikuuta 2015

Istunta remonttiin

Voiko hevosen selässä istuminen olla näin monimutkaista?

Olimme viime viikolla uffen kanssa Passojan Katjan center riding istuntatunnillla ja voin sanoa, että istunta todellakin meni uusiks!


Aloitimme ihan sillä,  että Katja kertoi minulle kaikkea hyvää tietoa tästä center ridingistä ja ylipäätään istunnasta. Tämän jälkeen Katja pyysi minua seisomaan uffen kanssa paikallaan ja istua miten omasta mielestä istun oikein. Katja tarkkaili meitä joka puolelta ja fakta on, että minulla on tuoli-istunta. Ei siis mikään dramaattisen paha mutta sen verran kuitenkin, että vaikuttaa koko tapaani ratsastaa. Kuvassa alla näette erot oikean ja väärien istuntujen välillä:

Eli tuokin on hyvä muistaa ja ajatella, että lantio olisi kuin ämpäri jonka pitää olla tasapainossa ettei se pääse kiikkuun ja keikkuun.


Lähdettiin käynnissä korjaamaan asentoa: jalkoja uffen pyllyä kohden, istuinluut keskellä satulaa ja rinta eteen. Tuli jo ihan mieleen kun itte käskytän salilla treenattaviani pistämään aina rintaa pihalle, niin nyt oli mun vuoro :D kyllä oli meinaan vaikeaa. Tuntuu,  että könötin niin pahasti mutta ulkopuolisten silmään istuin juuri suorassa. Kokeilimme sitten ravissa ja eikä siitä meinannut tulla mitään! Olo oli kuin aloittelijalla kun yritin pitii jalan hyvin kohdallaan, enkä puristanut polvella tai sisäreidellä vaan alapohje pysyi pelkästään tuntumalla hevosen kyljissä. Uffellä meinasi jo tässä vaiheessa mennä muutamaan otteeseen hermo kun sähläsin kuin ensikertalaisen sielä selässä, mitä uffe ei katso kovin hyvällä silmällä.

Tässä laitettiin istuinluut oikealle kohdalle, oli hyvä harjoitus kokeilla missä ne oikein on ja kuinka sielä selässä pitäisi istua.

Tässä alkuistuntaa eli jalat menee esteen, kantapää liian alas ja selkä alkoi liikkeessä menemään taakse tuoli-istuntaan.


Lopuksi kokeilimme laukkaa. Alku oli ihan ok, ja jalkani alkoivat hakea jo tuota uutta asentoa, mutta helposti taas hartiat tuli taakse ja istuinluut eivät olleet suorassa. Ja sittenhän uffella meni lopullisesti hermo eikä halunnut laukata nätisti kevyellä ohjalla. Kun minä en yritä sitä ratsastaa alas eteen on sille tosi vaikeaa vaan laukata löysällä ohjalla ympyrällä yksin ja uffe ei tykkää jos hän joutuu jotakin tekemään yksin! Otin vähän vanhaa istuntaa takasin ja yritin välissä hieman ratsastaa laukkaa kuntoon ja yritimme uudelleen ja tällä kertaa onnistuimme paremmin.

Oli kyllä totaalinen valaistuminen istuntani suhteen. Kaikki mitä joskus luulin tehneeni oikein menikin kokonaan toiseen suuntaan, mutta hyvä näin! Tästä on ihanaa jatkaa kehittymistä ratsastajana ja jos ne meidän laukkaongelmat uffen kanssa helpottuisivat kun ratsastaja osaisi istuakin sielä selässä niin, että tukisi hevosta koko matkan eikä vaan sähläisi vääriä apuja noin herkälle hevoselle :)

Oletteko te käyneet istuntatunneilla?
Onko tullut suuria korjauksia?

2 kommenttia

  1. Katjan tunnit on kyllä hyviä! Harmi että asuu niin kaukana nykyään. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä tykkäsin kyllä kans! Ainakin pisti mut kunnolla töihin :D

      Poista