Petra Palomäki

maanantai 6. lokakuuta 2014

Villen kouluvalmennukset

Olimme urcon ja zeuksen kanssa keskiviikkona Vaurion Villen kouluvalmennuksissa 
ja kyllä taas saatiin hyviä vinkkejä ja uutta kotiläksyä!

Urcolla olimme Kankaanpään Ratsastuskeskuksen maneesilla (saimme urcon kotona Samin kanssa lastattua uffen boxista suoraan koppiin!). Paikan päällä herra oli aika kiltisti ja hiljaa. Laitoin sen karsinassa kuntoon ja saatiin kerrankin odottaa, sillä olimme ajoissa liikenteessä :D meille harvinaista... urcolla meni heti pupu pöksyyn kun joutuin kävelemään tallissa missä oli käytävillä isot kaivonkannet! Miettikää, sieltä olisi voinut vaikka krokotiili hyökätä jalkaan kiinni...ei ikinä tiedä ;) maneesin ovetkin oli aika jännät, mutta hyvin päästiin selkään asti. Vähän aikaa käveltiin siinä maneesia ympäri ja alettiin sitten verkkaileen. Urco tuntui hyvältä, paljon rennommalta kuin viimeksi! Muutamia pään heilautuksia lukuun ottamatta, herra meni super hyvin.

Aloitettiin ensin ihan vaan ympyrällä, ja Ville neuvoi minua kuinka saisin urcon paremmin molemmille ohjille. Ensin hieman taivutettiin ulos ympyrällä ja siitä sisälle voltille, ja joka kerta kun taivutin, minä päästin ja kiitin hevosta. Tämän avulla urco alkoi jo tuleen muutamia kertoja hyvin kummallekin ohjalle ja se jopa rentoutui! Tämä tehtävä jatkettiin sitten laukassa molempiin suuntiin ja tehtiin siis kunnon alkuverkka.

Sitten lähdettiin tekemään pitkillä sivuilla avoa ja keskelle piti tehdä volttikaheksikko ja vaihtaa suuntaa jatkaen toiseen suuntaan avoa. Sellainen S-kiemura siis keskelle. Avossa vasemmalle tuli todella hyvääkin pätkää, sitten suoristus ja piti todella hyvin valmistella oikealle avo, ja muutaman kerran jouduin tekemään voltin ennen avoa ja taas käyttämään tuota taivuta kiitä-menetelmää. Siitä lähdettiin hyvään avoon ja sama kuvio toisinpäin. Kun tämä sujui, lähdettiin tekemään laukassa pitkillä sivuilla alkuun avoa muutaman kerran ja siitä vastalaukkaan. Pitkillä sivuille tehtiin sitten vastalaukassa suoralla uralla sisään taivutuksia, niin, että saisin urcoa enemmän taipuun ja kyllä se aika notkea poika on!


Saatiin todella paljon vinkkejä ja urco oli kokonaisuudessaan paljon parempi kuin viimeksi :) Ville saa luvan sen ratsastaa seuraavalla kerralla niin se tietää sitten vielä paremmin neuvoa, kun tietää miten hevonen toimii. Lastaus kotiinpäin ei sitten onnistunut niin hyvin...peruutin tallin oven eteen ja koska talli on leveempi kuin koppi, niin urco näki ohi traikusta ja ei sitten liikkunut taas eteen eikä taakse. Laura otti urcosta kiinni ja minä yritin hännästä heilutella sen pyllyä, jos sattuisi takajalat liikkuun eteen. Sitten hetken kuluttua se yks kaks meni suoraan koppiin ja en ollut edes varautunut. Tartuin heti puomiin kiinni ja äkkiä kiinni :D huhu... pössö hevonen!

Illalla klo20 olikin sitten zeuksen vuoro mennä valmennukseen. Kotona herra oli kusetuksen mestari ja ei halunnut mennä traikkuun, ja minulla ei voimat riittänyt työntään pyllystä traikkuun kun selkä ennestään jo kipeä :( Iskä tuli apuun ja työnnettiin herra Vetelä sisään...pikkasen mulla on välillä tyhmät elukat :D

Valmennuksessa aloitettiin samanlailla, eli ympyrällä hieman siirtymisiä ja sitä samaa kuin urcolla, eli kummallekin ohjalle. Vasen ohja jää usein liian tyhjäksi ja taas välillä oikealle ei ole tuntumaa, eli tuntuu kuin olisi turta ei mitään reagointia ohjasavuille.

Tehtiin pitkillä sivuilla avoa, jonka jälkeen keskellä pitkää sivua tehtiin voltti sisään ja siitä jatkettiin keskelle maneesia pohkeenväistöä. Tässä muutaman kerran jouduin oikein kunnolla potkaseen pohkeella, kun zeuksella on aika herkästi sellainen tapa, että se unohtaa mun pohkee ja itte jään usein sitä pohjetta sielä koko ajan tuputtaan, eli menee tuntuma kokonaan hukkaan. Pohkeenväistössä piti muistaa hyvä taivutus ja silti  niin, että hevonen liikkui koko kropasta sivuun, eikä jäänyt banaaniksi.

Kun nämä sujuivat otettiin ympyrällä laukkaa ja yritettiin taas sitä taivutus juttua mikä auttoikin muutaman kerran, mutta aika turhauttavaa oli, kun ei kauheasti meinannut antaa periksi. Siitä jatkettiin pitkille sivuille vastalaukkaa, ja sillä yritettiin saada zeusta antaan periksi taipumalla vastalaukassa samalla tavalla kuin urco sisään. No eihän se niin hyvin onnistunut...ja ittellä alkoi jo taidot loppua kun ei millään...Siinä vaiheessa Ville kysyi saisiko hypätä selkään ja kokeilla. Tietenkin! Antaa mennä! - sanoin minä :D

Vitsit kyllä se hieno hevonen on kun ammattilainen selässä. Kyllä nostettiin laukka hienosti niska pyöreenä eikä yhtään tuntunut olevan ongelmaa, sen suhteen, että oliko vai ei aktiivinen pohkeelle! Kyllä se meni hienosti, videolla lopussa näette pienen pätkän kun Ville ratsastaa.

Paljon on molemmilla töitä, mutta sitähän tämä on! Kotiläksynä nyt sitten urcolla lisää niitä taivutusharjoituksia ja zeuksella voimaharjoittelua ja myös taivutushommia :)



6 kommenttia

  1. Kivalta kuulosti valmennus ^^ Hienosti te kyllä kehitytte jatkuvasti :)

    VastaaPoista
  2. Onks noi kalliita valmennuksia?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yksi valmennus missä 2-3 samassa 35e, ratsutus 60e :) yksäri taisi olla 40e.

      Poista
  3. Ville on mukava ja viisas koska hän käyttää kypärää ratsastuksessa. Hienoa! Sun ridaus näyttää hyvältä😀

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ville on todella taitava ja osaa kyllä hyvin opettaa :) hah sais näyttää yhtä hyvältä kuin valmentajan ;D ehkä sitten 20 vuoden päästä, maybe!

      Poista