Petra Palomäki

torstai 4. syyskuuta 2014

Ratsastajan kunto


Joku teistä, oliko täälä tai treeniblogissani, pyysi tekemään postaukseen siitä, 
miten minun mielestäni ratsastaja pystyy parantamaan tai ylläpitämään omaa kuntoaan. Päätin koota ajatuksiani eri kohtiin ja selvittää mitä kaikkea me ratsastajat tarvimme kropaltamme hevosten parissa.
(tämä postaus löytyy myös treeniblogistani)


1) Kestävyyskunto

Itse pyöritän omaa talliamme, missä on tällä hetkellä 7 hevosta (pian 8 hevosta) ja tallin hoitaminen ei suinkaan ole pelkästään sitä, että annetaan hepalle ruokaa ja vaan ratsastellaan. Ensinnäkin, mielestäni tarvitsee olla hyvä kestävyyskunto, sillä aamulla mennään ruokkimaan hevosia, sitten viedään kaikki omiin tarhoihin (saattaa olla osa tarhoista jo 100m päässä tallista), kävellään edes takasin ainakin 30min non stoppina, sitten kannetaan heinäpaaleja, talvella kannetaan vesiämpäreitä tarhoihin (onneksi ei tänä talvena sillä meidän isä korjasi maitokärryt ja saan niillä viedä vesiämpäreitä ;) ), koko ajan siis mennään edes takasin ja jotain tehdään. Kun aamurumba on tehty, päivällä annetaan heiniä ja jälleen ruokaa (tämä ei tosin ole mitenkään kuluttavaa ja aikaa vievää).

Vasta iltapäivällä alkaa se puristus. Itsellä ainakin jos olen ollut töissä koko päivän, menen hevostallille siinä viiden aikoihin. Aloitan siivoamalla meidän kaikki karsinat ja hakemalla uutta kuiviketta tilalle. Tähän menee noin 35-40min. Ei taukoa, koko ajan lapataan sitä sontaa sinne kärryyn. Tästä saa jo "pienen" alkulämmön (varsinkin näin kipeenä tuo pieni ei riitä :D)  ja lähden ratsastamaan. Ratsastan noin kaksi hevosta päivässä riippuen vähän tilanteesta. Yhtä hevosta ratsastan 30-60min vaihdelleen. Välillä juoksutan hevosia liinan päässä, mutta siinäkin menee ainakin 30min aikaa ja joutuu siinäkin käveleen koko ajan, kun pyörii samaan suuntaan kuin hevonen.

Kun kaikki on saatu ratsastettua, karsinat siivottua on aika hakea hevoset sisälle talliin ja uudelleen ruokkia. Taas se sama aamuinen rumba, edes takasin tarhasta talliin ja tallista tarhaan. Annetaan ruoat, heinät, laitetaan vedet valmiiksi hepoille tarhoihin aamua varten (kesällä). Päiväni päättyy siinä yhdeksän aikaan illalla. Ja vielä kysytte miksi en ehdi aina blogia päivittään? :D

Vaikka jättäisi ratsastukset välistä, tuossa tarvitsee jo ihan hyvää perus kuntoa, jos meinaa saada homman tehtyä hyvin ja ei kovin kauaa!
tämä on muuten niin totta, voisin heinien sijaan kantaa seteleitä....
Miten parantaa kestävyyttä?


Monille tuttu Liikuntapiirakka helpottaa selittämistä:

Eli pelkkä ratsastus kerran tai pari viikkoon ei välttämättä riitä kohottomaan omaa kuntoa,vaan tarvitaan ohelle muita liikuntamuotoja, mitä voitte lukea tuosta piirakasta! Noiden avulla, jokainen ratsastaja saa itselleen vähän sitä lisäkuntoa ja voi alkaa nauttia ratsastuksesta enemmän, kun jaksaa vetää loppuun asti! Ja erittäin tärkeää on muistaa syödä hyvin! Ja ratsastuksen jälkeen ei yhtään ole pahaksi myös juoda palautusjuoma, sillä voin kokemuksesta sanoa, että muutamassa valmennuksessa ollut jo minun kunnolla niin puhki, että palkkari meni kyllä ansaitusti alas!



 2) Ratsastajan tasapaino

Kaikki ratsastajat tietävät, että sielä hevosen selässä ei vaan istuta, vaan siihen tarvitaan paljon harjoitusta, jotta pysyy selässä. Tasapaino on siis yksi tärkeimmistä asioista ratsastaessa. Se ei tietenkään kehity päivässä, mutta sitä voi edesauttaa mm. vatsalihaksien parantamisella, reisien vahvistumisella ja eikö se niin mene, että harjoitus tekee mestarin? Tasapaino ja kehon koordinaatio kulkevat käsi kädessä. Opettele ensin yksittäisten lihasryhmien hallintaa, ennen kun siirryt isoimpiin ryhmiin. Tämän avulla osaat jännittää ja siirtää oikeaa lihasryhmää oikeassa tilanteessa ja näin kehittää omaa tasapainoasi.


Tuo yllä oleva hevonen,  on kyllä opettanut minulle tasapainoa. Tipuin alkuun harva se päivä ja en millään pysynyt selässä. Mutta aina sitkeästi nousin selkään ja tasapainokin alkoi parantua huomattavasti! Alla olevassa kuvassa on muutama vuosi takaperin otettu kuva meidän tessasta, jolle tuli tuolloin uhmaikä. Se on myös opettanut minulle muutaman asia tasapainosta :D onneks nyt neiti ei enää tuollaista tee!


3) Lihaskunto

Välillä hevosten kanssa tarvitsee oikeasti voimaa. Itselläkin muutamia kertoja joutunut painimaan tallissa, että käveleekö hevonen vai minä ensin käytävää pitkin ja joutunut kyynärpäällä pistään vastaan, kun melkein 600kg:n eläin pistää myös vastaan... :D Tallitöissä tarvitsee jo vähän lihasta. Varsinkin itsellä oli jo ennen salilla käymistä hyvin kehittyneet kädet, vähän hauista ja olkapäälihasta. Lannan heittäminen karsinasta kottikärryyn ei ole kevyttä puuhaa, ja sen kun kertoo seitsemällä karsinalla tai vaikkapa 14:lla , alkaa lihaskin väsyyn. Tai heinäpaalien kantaminen. Yksi paali per käsi, painoa yhteensä noin 20kg:a. Kyllä sekin jo voimaa tarttee mm. epäkkäät ovat kovilla, sama asia kuin 10 litran ämpäreiden kantaminen, ei helppo homma sekään! Lihasta kannattaa ja pitää siis vahvistaa ja helpoiden mm. kuntosaliharjoituksilla. Jos haluaa voimaa (maksimivoimaa) lihaksiin niin pieniä sarjoja, kovia painoja. Jos haluaa kunnolla lihasta ja samalla voimaa pitkiä sarjoja, ei maksimipainoja. Sellaiset painot esim. jos saat tehtyä yhden toiston hauiskääntöä käsipainolla vaikka 8kg:lla, et loogisesti saa sillä tehtyä 10 toistoa. Jos saat 5kg:lla tehtyä just ja just sen 10 toistoa, niin pidä se siinä. Kyllä se pikku hiljaa sieltä nousee! Kannattaa siis treenata koko kroppaa. Yläkroppa (hauis, ojentaja, rinta, olkapäät, epäkkäät, selkä, vatsat) ja alakroppa (jalat).

Myös hyvä apu ratsastajalle on pilates. Itsellä ei ole siitä kokemusta, mutta olisin kiinnostunut kokeilemaan! Saisin aktivoitua ja löydettyä tiettyjä syviäkin lihaksia, mitkä edesauttaisivat omaa istuntaani hevosen selässä!


4) Ruokavalio

Kerron kokemuksesta, että välillä on todella vaikeaa säädellä koska ja mitä syö, kun touhuaa hevosten kanssa. Myönnän, on monta kertaa jäänyt iltapäivällä se tärkeä energinen iltapala välistä ja havahtunut illalla siihen, etten jaksakkaan enää tehdä. Jos on aktiivisesti hevosten kanssa tekemisissä, on todella tärkeää muistaa myös itseään ruokkia ja tankata, sillä ei se hevonen kaikkea itse tee. Jos sinulla on oma hevonen, ei kotona, tai vaikkapa käyt hoitamassa hevosia jne, muista ottaa eväät mukaan. Pitää löytyä sitlä välissä se 5min aikaa nakata suuhun joku pieni sämpylä tai hedelmä, millä jaksaa edes vähän tehdä hommia. Muuten kroppa alkaa syömään rasvan sijaan lihasta, ja sehän ei nyt ole ollenkaan kivaa.. Itsekin joudun kisoihin ottaa eväitä mukaan ja jos tiedän, että minulla on vaikka klo19 valmennus hevoseni kanssa, käyn nopeasti syömässä jotain ennen, jotta jaksan koko valmennuksen läpi.

Jokaiselle sopii tietynlainen ruokavalio, mutta pääsääntöisesti pitää syödä AINAKIN sen verran mitä kuluttaa ja vähän yli. Jos sinulla on hidas aineenvaihdunta ja silti liikut paljon, niin muista kaikesta huolimatta tankata itseäsi. Jos on hieman ylipainoa, kyllä se sieltä oikealla ruokavaliolla sulaa pois, ei sillä, että jätät syömättä. Mutta jos sinulla on, kuten minulla, nopea aineenvaihdunta ja liikut paljon, pitää syödä PALJON. Välillä havahdun siihen, että hups, taisin syödä enemmän kuin Sami :D ja se syö myös todella paljon ruokaa ;)

Yhteenveto

Kannattaa liikkua vielä enemmän kuin mitä tekee jo hevosten kanssa, tämä vaan edesauttaa omaa ratsastusta ja parantaa omaa kehoa. Muista syödä monta kertaa päivässä pieniä annoksia, jotta jaksat hyvin touhuta heppojen kanssa. Palautusjuomat myös itsellesi aina kovien treenien jälkeen, eikä vaan hevoselle ;) LEPOA ei saa unohtaa! Muista antaa kehosi levätä rankkojen ratsastusreissujen jälkeen ja muista myös palkita itseäsi jollain hyvällä aina välillä ;) Keho ja varsinkin mieli kaipaa välillä pientä extrasokeria!



Te ratsastajat saatte pohtia nyt omaa kuntoanne ja miettiä,
miten olette edesauttaneet itseänne ratsastajana?


4 kommenttia

  1. Hyvä postaus! Paljon hyödyllistä tietoa :)

    VastaaPoista
  2. Olipas todella hyvä postaus,tämän tyyppisiä lisää! :) käy kurkkaamassa munkin blogi ja liity ihmeessä lukijaksikin,irishcobtammat.blogspot.fi :)
    PS.sun blogi on tosi mielenkiintoinen,voitko tehdä taas videopostausta? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Video postaus on melkein valmis ;) sitä varmaan tänään tai huomenna!! :)

      Poista