Petra Palomäki

tiistai 26. elokuuta 2014

Uffen tilanne


Uffella on jokin nyt huonosti. 

Niiden Huittisten kisojen jälkeen uffe ei ole uskaltanut hypätä enää. Annoin sille reilun viikon loman niiden kisojen jälkeen ja sileellä ollaan menty jonkin verran. Puomeilla ei mitään ongelmaa ja kavaletteja menty myös vähän. Ei niissä mitään erilaista.


Kotona hypättiin 70cm mini rataa missä oli kolme estettä. Ei missään vaiheessa tullut sellaista oloo, että olisi vetänyt ohi tai kieltänyt. Sain esteen jälkeen oikein pidättää. Olimme Zilpalla lauantaina kisoissa. Miten meni?
Verkassa uffe veti jo kaarteessa ennen 60cm pystyä ohi ja kielsi. Puhalsi sille pystylle kauhistuneena. Miksi? Kuukausi sitten mentiin kenttäkisoissa maastareita ilman pelkoa....miksi nyt pelkäsi näin paljon? Radalla ei päästy kolmea estettä enempää 80cm radalla...90cm radalla keskeytin, sillä ei ollut järkeä edes yrittää. Itkin ja itkin, sillä pelkäsin pahinta. Uffe on minulle kaikki, enkä kestä nähdä sitä, jos se on kipeä jostain. Tuntui niin pahalta, kun tiesin, että nyt jokin mättää.

Luulen,että pelko lähti siitä, kun olimme treenaamassa Kankaanpäässä ja yritimme mennä sitä vesimattoa mikä ei sitten ylittynyt ei millään (jos muistatte kun mainitsin tästä jossain postauksessa ennen Huittisten kisoja). Luulen, että uffe venäytti jollain lailla ittensä kun kielsi niin paljon ja yhdisti kivun hyppäämiseen. Se on siitä asti ollut hieman isommilla esteillä ihan outo, ja ei ole uskaltanut hypätä. Vaikka kotona hyppäsikin ihan hyvin, niin voi olla, että muualla eri tallilla se jännittää pohjaa tms niin sekin voi vaikuttaa.

Tänään hieroja kävi ja löysimme kipukohdan. Kipu tuli  tuosta isosta ympyrästä eli jalan yläpuolella tuo iso lihas oli todella, todella piukee, ja hierojakin sanoi, että hyvin on mahdollista, että alastulossa tuo lihas on painanut hermoa ja sitten se aiheuttaa sen kivun. Tämä jännittyneisyys vaikutti myös niskalihakseen, mikä myös oli jumissa. Nyt saatiin kuitenkin jo ihan hyvin uffea auki, myös takapäästä ja selkää ja ensi viikon torstaina on uudelleen uffella hieronta. Todennäköisesti joudutaan aloittaa ihan alusta esteiden kanssa, että se löytää luottamuksensa takaisin niillä!


Urcon kisapostaus vielä kesken, sillä Sami ei ole vieläkään laittanut sitä videoa ja kuviakaan en ole saanut, joten tekstiä on tylsä lukea jos ei ole kuvia tai videoa :/


Onko kellään ollut hevosta, jolle on tullut hyppypelkoa?

10 kommenttia

  1. Jos vain on mahdollisuus, suosittelen kokeilemaan akupunktiota kipeään kohtaan :) se saa hevosen paljon tehokkaammin auki ja muutenkin vaikuttaa syvemmälle kuin hieronta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tässä heti lähellä ei ole akupunktioa. Hierojalla on tosin laaserhoidon mhdollisuus, kulema sekin auttaa syvälle lihaksiin? :)

      Poista
  2. Voi ei! Tsemppiä sinne ja toivotaan, että Uffe paranee pian! :)

    VastaaPoista
  3. Kyllä se varmasti ajan kanssa saa taas itseluottamuksensa takaisin, kun ei ole mikään suuri trauma kyseessä :) Oman estepelkoisen kanssa tehtiin juuri noin kuin olet tehnyt, kotona puomeja ja pikkuisia ratoja, ja kisoissa aina paluu pari pykälää alemmalle tasolle, kunnes itseluottamus oli taas kunnossa. Muutaman kerran tuli tällainen takapakki kun hevonen oli säikähtänyt jotain (kuten liukas rata, puomi jaloille tms), mutta nykyään se sietää asioita paremmin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti kommentista :) näin ajateltiin edetä, uffen mukaan ja katsotaan kuinka saadaan Siika taas palaamaan este ja kenttäradoille !

      Poista
  4. Meillä aivan sama ongelma. Sh-tamma joka alkukaudesta hyppäsi kansallisia luokkia 0-0 tuloksella mutta loppukaudesta ei edes alue 90cm päästy läpi. Oireili samalla lailla, tujotti ja kielteli. Meillä osteopaatti löysi kipukohdat samalta paikoilta kuin UFFELTA!!! Eli se iso kaulalihas oli revähtänyt ja aiheutti kipua vasemmalla puolella. Lepoa esteistä mutta normaalia ratsastusta ja fysiota 6viikkoa, viime viikolla hyppäsi poissa kotoa reippaasti ja omana itseänä 90cm luokan 0-0. Joten, selvästi lihakset jumissa ja paljon kipua. Tsemppiä siis teille, tiedän sen tunteen! / Jessi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. OIH! Eikä! Kiitos tiedosta! Nyt ollaankin menty vaan sileellä ja hieroja käy nyt säännöllisesti hieromassa, jotta saadaan lihas kuntoon. Meillä on tuo oikea puoli kipeä tuosta lavasta. Mitä fysioa käytitte? Olisiko vesikävely hyväksi? Kiitos kommentistasi!

      Poista
  5. Käytin osteopaattia täältä Etelä-suomen alueeelta. :) Ja kyllä, vesikävely oli hyväksi :) Kiva kuulla että Uffe on taas oma itsensä! / Jessi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu vesikävelylle mennään niinisalon jälkeen varmaa :))

      Poista