Petra Palomäki

sunnuntai 1. joulukuuta 2013

Joulukalenteri: Luukku 1


Tästä lähtee ensimmäinen Joulukalenterin päivä! 


Working Equitation - harjoitukset Turussa

Moni teistä varmasti arvasikin, että tänään kirjoitan meidän WE-reissusta Turussa zeuksen kanssa! Arvaus meni oikeaan ja kerrottavaa on todella paljon!

Aamulla menin tallille siinä klo8 jälkeen ruokkimaan ja laittamaan zeusta kuntoon. Aamu ei alkanut parhaimmalla tavalla, sillä traikku jäi jumiin jäiseen pihaan ja en ollut huomannut, että Sami oli laittanut käsijarrun päälle. Loogisesti traikku ei silloin eteen liiku. Isä onneksi pelasti tilanteen ja saatiin alkaan lastaan zeusta tallin edessä missä ei ole liukasta. Heidikin saapui todella virkeänä 3h yöunilla tallille mukaan :D Kun alettiin lastaamaan, herra oli taas aika vetelä menemään traileriin ja sain kunnon aamujumpan, kun sitä sinne yritin työntää!

Päästiin lähtemään ja keli oli aivan karsea! Loskaa joka paikassa ja samalla liukasta. Onneksi näin sunnuntai aamuna ei paljoa ole liikennettä niin saatiin kuitenkin aika rauhassa ajaa. Meillä meni sellanen vajaa 3 tuntia kun päästiin tapahtuman tallille.

Olimme silti hyvin ajoissa paikalla ja saatiin seurata ensimmäisen ryhmän menoa mikä oli aika rauhallista :) Kun oli meidän vuoro, otettiin zeus pois ja pääsin melkein heti maneesille käveleen. Sain tietää, että olinkin yksin tässä ryhmässä! Maneesille tuli kyllä yhdessä vaiheessa söpö puolen vuoden ikäinen tamma varsa, joka teki samoja we-juttuja maasta käsin. Zeus ja tämä varsa koko ajan hirnuivat toisilleen, joten välillä ei meinannut kuulla omia ajatuksiaankaan (huomaatte videollakin..).


Aloitimme menemällä tuota pientä siltaa. Aluksi silta oli zeuksen mielestä aika pelottava, mutta kun Katariina auttoi meitä siitä yli, niin alkoi meno sujumaan paljon paremmin, niin hyvin, ettei sitä tarvinnut enää hypätä kokonaan yli vaan pystyi rauhallisesti kävelemään yli !

Mentiin tämän jälkeen tuota vaikeaa köyden ottamista tolpista pois (ei saatu videolle kun kamera ei ollut vielä kädessä). Piti siis ottaa köysi irti kannattimen päältä, peruuttaa tolppien välistä, ratsastaa hieman eteen ja laittaa köysi takaisin kannattimmelle. Kotona tämän on jotenkin onnistunut, mutta en ole kauheasti mennyt vasemmalla kädellä vaan oikealla! Tämän takia sitten zeuksellakin meni välissä pasmat sekaisin, kun ei tiennyt minne halusin sen kääntyvän jne. Tätä emme siis tehnyt kauaa, koska tätä ei opi kerralla vaan kovalla aktiivisella harjoittelulla! (kotiläksyjä!)

Tämän jälkeen siirryttiin ravissa pujotteluun joka sujui aika hyvin. Päästiin aika nopeasti sitten laukkaamaan ja tekemään samaa pujottelua. Oli todella jännää, kun Katariina neuvoi, että aina kun käännän, sisäkäsi nousee ylös, ulko-ohja löysällä ja vain katseella ja painoavuilla ohjasin hevosta! Alkuun oli hieman vaikeaa, kun tottunut ottamaan sen ulko-ohjan kunnolla käteen ja nyt piti vain sisäohjalla kääntää ja painolla. Vaihdotkin onnistuivat paljon paremmin, kun annoin hevoselle enemmän tilaa vaihtaa laukkaa. Eli kun nostin sisäkättä annoin sille ulkokyljestä vapauden tehdä hyvän vaihdon. Oikealle vaihdot oli vaikeampia ja välillä meno hieman tökki, mutta ei voi vaatia täydellisyyttä ekalta kerralta! ;)

Pujottelusta siirryttiin kulmaan ratsastukseen. Eli ratsastettiin kulmaan puomien väliin, koskettiin tolpassa olevaa kelloa ja peruutettiin pois kulmasta. Tämä onnistui ihan hyvin, kunhan muistin peruutuksessa aina myödätä joka askeleella ja olla harmoniassa askeleiden kanssa.

Sitten oli vuorossa pieni voltti kavalettiympyrän sisällä. Keskelle oli pistetty pieni sienieste, minkä ympärille piti tehdä TODELLA pieni ja tiukka voltti. Käytin taas samaa sisäohjatekniikkaa ja jestas tuo hevonen osaa oikeasti koota ja laukata noin pienellä voltilla! Vasemmalle ittellä oli hieman navigointi ongelmia ja muutaman kerran laukka rikkoutui raviin, koska voimaa ei ihan ole vielä paikallaan tehdä mitään piruetteja! Muutaman kerran pääni sisällä näin reitit ja meno alkoi sujumaan kun molemmilla oli oikea sävel.


Viimeisenä oli ison puisen kepin ottaminen korista käteen ja rinkulan ottaminen kepillä härän päältä. Aluksi mentiin tämä käynnissä ja ravissa kunnes siirryttiin laukkaan. Koottua hyvää laukkaa tultiin ja heti ekalla meni nappiin! Muutamia kertoja kaadoin härän koska tähtäin oli hieman hukassa ja kerran zeus meinasi mennä eri suuntaan kuin minne piti :D lopusta meni alkoi olemaan jo paljon sulavempaa ja saatiin hienot aplooditkin :D

Lopusta tulimme kaikki esteet ratana (ilman köyden pujottelua). Alkuun hieman kankeaa sen pujottelun kanssa laukassa, mutta sekin alkoi sujumaan kunnes ittekin keskityin ja hevonen jaksoi ylläpitää laukkaa :)

Oli aivan huikea kokemus ja fiilis on mitä mahtavin! Sovin Katariinan kanssa ja olemme menossa hänen valmennukseen zeuksella Kangasalalle heti alkuvuodesta! Jäi niin hyvä mieli ja hevonen tykkäsi todella paljon myös. Jotenkin samalla niin erilaista, mutta jotenkin niin tuttua. Kevyttä, tasapainoilua ja kuuliaisuutta samassa! Suosittelen kaikille teille (vaikka ette harrastaisi mitään WE-juttuja) menemään kokeileen, koska noista tehtävistä on apua sekä este-, kenttä- tai kouluhevoselle! Ettei yhtään tarvitse aristaa tai miettiä, että eikö tuosta olisi hyötyä esim. esteradalla! Jos tollain oppii kääntään hevosta radalla niin uusinnassa varmasti monta sekunttia saadaan kirittyä!

Kuvat on otettu osa kännykällä ja osa digikameralla, mutta näkee edes jotain! Video on pitkä, mutta suosittelen katsomaan! Jos meikäläisetkin meni kohtuu hyvin, niin kuka vaan pystyy samaan!




Miltä meno näytti teidän mielestä?

38 kommenttia

  1. Vähänkö sun hevonen näytti innokkaalta, tais oikeasti tykätä tuosta hommasta:) varmasti kyllä ihan mahtavas vaihtelua ja treeniä mille tahansa hevoselle lajista ja rodusta riippumatta. Yllättävän vaikeita tehtäviä teitte, mulla olis kyllä jääny tekemäti.. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se tykkäsi aivan älyttömän paljon! Muutama pukkikin tuli kun oli niin kivaa :D vaikein oli mun mielestä toi laukassa pujottelu. Jos vaihdot sujuisivat itsestään niin helpottais ;)

      Poista
  2. Ihan mielettömän hyvin menette! Ootte aivanku luotuja tuohon lajiin! Upeaa! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hahah kiitos! Yhteistyö toimi kyllä aika hyvin! Paremmin kuin mitä luulin! Taisi zeuksen laji löytyä :D

      Poista
  3. Aivan uskomattoman hienoa työskentelyä! :)

    VastaaPoista
  4. Upeaa katsottavaa! Aivan kun olisitte tehnyt tuota aina ^^

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon! Ehkä hevonen pelastaa kun tämä on niillä veressä ;D

      Poista
  5. Upeen näköstä menoa! :) Joskus itsekkin katsellut videoita ja miettinyt jos itsekkin koittaisi mutta jäänyt vain siihen porttien availuun. Tää on varmasti tosi hyvää jumppaa kuskille ja hevoselle vaikkei 'oma' laji olisikaan

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu niin on! Ittelläkin tasapaino pitää olla hanskassa että hevonen ymmärtää mitä pyydetään :)

      Poista
  6. Zeus näytti siltä, kuin olisi tehty tuohon hommaan! Näytti todella kivalta! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No sehän on jalostettu härkätaisteluhevoseksi ja tähän hommaan joten kai se syvemmillään tämän osaa luonnostaan ;D mulle tais olla vaikeampaa :D!

      Poista
    2. Niin joo totta, ihmekös, että tuli sellainen olo tuota videota katsoessa! :D Et säkään nyt hullummin suoriutunut!

      Poista
    3. juu :D hahah ittestäni en nyt niin tiedä :D

      Poista
  7. Harmittaa vietävästi, kun piti lähteä kesken teijän tunnin, olisin muuten tullut morottamaan :D Hehe olisit kuullut sen huokailun määrän katsomossa ;) kaikki ihastu zeukseen totaalisesti ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ai sä olit meitä katsomassa!! Olisit kesken moikannu! :D hahaha zeuksella on aina sellanen esiintymistarve ja showluonne. Rakastaa yleisöä :D taisi siis mennä sen hurmaukset ohi ja kaikki katsoi sitä ja onneksi ei minua :D

      Poista
  8. Tosi hauskan näköistä! Tosi samanlaista kuin western trail (paitsi siinä ei tuollaisen kepin kanssa hilluta), mutta vauhdikkaampaa. Tätä voisi kyllä oman kanssa kokeilla jos saa tilaisuuden!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vähän juu samaa :) kentälle rakennat tolpista ja kavaleteista samanlaisia tehtäviä niin kyllä pystyy kokeileen! ;)

      Poista
  9. Hih, ihana masu tossa ekassa kuvassa Zeuksella x) Hienosti meni! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu nauroin kans itte sille mahalle ku oli tollain perse alhaalla :D

      Poista
  10. Wau, upeasti menette! :) Vitsit ois itelläkin kiva, mutta eipä oo ratsua (raviponi on kyllä) enkä tiedä onko täällä Oulun suunnalla mitään tuommoisia muutenkaan :D

    http://soffenblog.blogspot.fi/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tätä voi kyllä ihan itsekin helposti kotona harjoitella! ;)

      Poista
  11. Oi, ihan mahtavan kivalta näytti! Teillä meni hyvin :) Olisi kiva päästä itsekin kokeilemaaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) kentälle vaan opetteleen hepalla ;))

      Poista
    2. enää puuttuu vain hevonen! :( mutta ehkä joskus muutaman vuoden päästä ;D

      Poista
  12. Vautsi! Sehän oli upeeta! Alkuun tietty vähän hakemista, mutta kun tajus idean niin oli ihan ku ois aina tehny tota. =D Ei vitsi, täytyy joskus päästä iteki kokeilee tota lajia. Hyvä te!! :--)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) juu alkuun oli aika paljon hakemista, kun joutu tekeen kaiken erilailla miten on tottunut! Menen ihmeessä kokeileen oli kyllä todella todella kivaa!! :D

      Poista
  13. Näytti kivalta ja kyllä hevosesta huomas, että se on tehty tuota varten!!
    Varmasti hauska laji, toivottavasti pääsette harjoitteleen lisää =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu heppa nautti ihan täysillä ja tais ratsastajallakin olla aika kivaa :D varmasti jatketaan harjoittelua!

      Poista
  14. Hienolta näyttää ihan ku et tekis mitään tuola selässä! :D Oon jo varmaan vuoden verran seuraillu sun blogias (ehkäpä hieman epäsäännöllisesti) ja oon kovasti tykännyt sulla on niin siisti ratsastustyylikin, se on vaan yksinkertaisesti hienoa katseltavaa. Ja pollet tietty hienoja, joka ei auta hevoskuumeseen sit yhtään ;) Monesti oon miettinyt mikä on noiden säkäkorkeus? eivät kovin suurilta vaikuta niin mielenkiinto heräsi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No itseasiassa en saanut tehdä muuta kun kääntää lantiolma ja katseella ja tukea pohkeella :D voi kiitos! Punastub kun kehuit noin paljon :3 orit on sitä 159-160cm, unaiva on 155, tessa on 163-4 ja varsa on vielä 143 :Deli ei isoja polleja. Mulle sopivia!!

      Poista
  15. haha.. Joo olisi kyllä itellekkin just sopivia tappi kun oon myös ;) itse kun selailen hirveesti myytäviä hevosia ihan mielenkiinnon kannalla kun opiskelut pahasti kesken että ei pysty hankkimaan, niin oon huomannut että hirveen vähän on 150-160 säkäsiä hevosia ainakin myynnissä. No toivotaan että pienet hevoset ei kokonaan katoa markkinoilta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu :D ei oo paljoo ei :o mutta kyllä joukosta löytyy aina jotain helmiä ;)

      Poista