Petra Palomäki

keskiviikko 9. lokakuuta 2013

Estevalmennus ja kotitreeniä

Noniin taas pitkästä aikaa kunnon heppapostaus!

Eilen olin Orannan Joonaksen valmennuksessa taas ja vaikka keli olikin hieman sateinen, ei menoa haitannut! Enna tuli auttaan minua tessan lastauksessa ja neitihän meni suorilta kotona traikkuun !
Päästiin Kankaanpään Ratsastuskeskukseen, otettiin neiti pihalle, laitettiin kamat päälle ja lähdin verkkaan. Edeltävä tunti oli vielä menossa, joten minulla oli hyvin aikaa verkana aasi hyväksi. Verkassa neiti kyyläsi metsässä olevia puita..huoh. Miettikää nyt! Ne olis voinu vaikka kaatua tai hyökätä sen päälle!


Noh, kun päästiin aloittaan valkku neiti oli KUUMA! En muista koska, tai oikeastaan neiti ei ole varmaan ikinä ollut näin innoissaan hyppäämisestä! Aloitettiin oikeassa kierroksessa tulemaan puomi-pysty-puomi tehtävää. Tessa imi todella paljon puomeille, ja kuten näette videossa, meinas vika puomi jäädä tiukille! Tämän jumpan jälkeen jatkettiin hetken päästä okserille jolle oli melkein 90 asteen kulma puomilta okserille. Meille aluksi vaikeaa, koska tessa veti niin kovaa jumpan jälkeen, että meinasi tehdä tiukkaa kääntyä. Kuitenkin se pikku hiljaa alkoi onnistumaan ja sujumaan.

Tämän jälkeen mentiin pitkää linjaa, missä oli pysty - okseri - 4 laukkaa - okseri. Ekoilla kerroilla tuli ihan hyvin, tosin kerran taisi tulla tiputus, koska 4 laukan väli jäi lyhyeksi, koska jo heti linjan alusta neiti oli hieman liian menossa ja ei meinannut mahtua. Ja oma moka kun annoin sen lähteä liian paljon eteen ennen linjaa..
Sitten alettiin meneen rataa. Mentiin ensiksi rata pienempänä jotain n. 90cm. Alku oli hyvä, mutta linjan jälkeen unohdin hieman ratsastaa ja puomit alkoi koliseen vaikka ei vielä tippunut. Ja tessa taas levisi liian pitkäksi, jolloin sitä on vaikea saada takajalkojen alle ja odottaan, eikä ryntään esteille kuin päätön kana :D


Sitten rata nostettiin "pikkasen" ylös..katselin oksereitakin kun ne oli jo jotain 110cm ja Joonas kysy siinä, että "Onko tämä hyvä korkeus vai lasketaanko" Kaikki vastasi, että hyvä on! Minä sanoin Joonakselle "No jos sinä uskot että tämä menee näin isoja niin kai sitten!". Jotenkin mä vielä luulen, että tessa on vielä se pikkuinen söpö 4wee varsa, joka menee vain ristikoita :3 pitää välillä herätä todellisuuteen, että hei tää aasi menee jo 110cm rataa! Apua :D
Noh, aloitettiin rata ja alku oli taas todella hyvä. Nyt tällä kertaa sain hyvän kulman 1.esteeltä okserille. Mutta linjalla neiti otti jo ison hypyn ekalle esteelle jolloin koko linja jäi ahtaaksi, ja minä ehkä hieman matkustamaan ja okserilla puomi alas....siitä sitten taas en ollut skarppina seuraavalle esteelle ja taas tuli alas puomi.. Tulin uudelleen kaarevalla tiellä olevat esteet (linjan jälkeen) eli lila pysty - lila pysty - lainepysty. Nyt sain jo paljon paremmin ekalle ja keskityin niin koko kaare onnistui paremmin. Sitten viimeinen radan sarja, eli pysty - 4 laukkaa - okseri... Jäin ennen pystyä kaarteessa liian paljon odottamaan ja sitten, kun suoristin tuuppasin liikaa ja seuraksena puomi alas. Kaikki puomit tulee alas, kun minä mokaan. Kun hevonen hoitaa homman, puomitkin pysyy ylhäälä! Sitten vikalla kertaa, Joonas sanoi, että antaisin tessan vaan tulla hyvässä laukassa kaarteen läpi ja kun suoristan hevosen, odotan. Näin tein ja lopputulos oli hyvät hypyt!


Saatiin taas todella paljon vinkkejä ja muutenkin, vaikka puomeja tuli alas, ne oli kaikki minun takia. Minun pitää unohtaa se liiallinen pidättäminen tai ylipäätään sählääminen ja muistaa, etten kuitenkaan päästä tessaa liian kuumaksi ja pitkäksi esteiden välillä! Mutta eiköhän me tästä : ) Joka valmennuksesta saa aina jotain uutta irti, niin kohta ollaan ihan pro (tai sitten ei ihan vielä :D). Huhuh tulipa pitkä teksti! P.s. Kuvat otettu videolta ja aivan surkeita, koska oli jo aika hämärää....ompahan jotain edes :D Ja videossa ei ole musiikkia ja kuuluu epämääräistä puhetta taustalta, mutta välissä kuulee mitä Joonas sanoo ;)


Ennen valmennusta ratsastin aamupäivällä zeuksen kentällä. Mentiin pääsääntöisesti laukkapuomeja ja pientä jumppaa kentällä. Kun herra alkoi rentoutumaan alkoi puomitkin sujumaan paremmin :) Hiki siinä molemmille tuli! Puomit on aina vaikeampia, ja niin kuin eilen, alku alkaa hyvin ja sitten pitää taas aloittaa uudestaan, koska joku puomi menee aina välissä huonosti :D

Tänään olin aamulla äitin kaupalla auttamassa sitä järjestää hyllyjä jne kaikkia kenkiä ja siitä menin salille. Huomasin muuten, että minulla oli jäänyt rahapussi kotio, ja salikortista oli loppunut kertakäynnit...jouduin meneen kyykkään ja tekemään maastavetoa painonnostosalille :D sainpahan tehtyä ekaa kertaa ikinä YKSIN kunnolla syväkyykkyä 6 toistoa 50kg:lla (mikä on ollut minulle henkinen kynnys..).

Palaten hevosiin, tulin kotio ja lähdin uffen kanssa maneesille vääntään koulua. Se oli toissapäivänäkin niin hyvä kun menin sillä koulupenkillä, että päätin kokeilla uudestaan :) ei tehty mitään kummempaa, ravissa hain sitä rentoutta ja sitä, että heppa kulki molempien ohjien ja pohkeiden välissä. Laukassa ratsastettiin "näkymättömiä" kulmia, eli uralta käännettiin keskelle maneesia ja jäätiin tekemään neliöä. Uffe polki aika hyvinkin takaa ja muutenkin laukka oli voimakasta, mikä on ihan hyvää tämän kaiken saikkulun jälkeen.. :) kun heppa toimi hyvin, lähdettin kotio ja aloitin laittaan seuraavaa heppaa kuntoon.

Menin tessalla ilman satulaa vain kevyesti, koska eilen oli tuo valmennus. Sillain, että paikat vetryy ja muutenkin haettiin taas hyvää mieltä. Pienestä sateesta huolimatta neiti meni oikein rennosti ja laukassa sain ratsastaa aika pitkällä ohjalla ja tessa painoi päänsä alemmaksi ja alemmaksi oikein pyöreäksi :)

Tessan jälkeen otin pötkylän juoksutushommiin. En laittanut suitsia päähän, koska minulla ei ole vielä oikean kokoista kuolainta sille, niin juoksutin vain riimulla. Kyllä se niinkin onnistuu! Neiti veti alkuun molempiin suuntiin ne vakiot rodeokierrokset ja kunnes alkoi puhti hieman loppumaan päästiin vasta sitten tekemään edes jotain. Neiti oli aika kiva! Se meni jo todella nätisti koko ajan kunnollisella ympyrällä rauhallista ravia ja pistin sen ylittään ravissa puomia. Ensin se hieman hypähti kunnes tottu puomiin ja alkoi ravaamaan kiltisti yli. Samaa tehtiin laukassa ja oikein hyvin meni molempiin suuntiin. En juoksuttanut kauaa, koska kuntohan sillä vielä on huono, mutta sen verran, että jotain uutta oppi tästäkin kerrasta :)

Meni ihan oudoksi tämä kuva. Ei se ihan näin vaalea vielä ole :D
Sitten laitoin urcon kuntoon ja lähdin vääntään koulua sen kans kentälle. Onko mun pakko taas hehkuttaa kuinka upea ja HYVÄ hevonen se on? Oikeasti. Kuinka hevonen voi olla noin hyvä! Rento, kuuliainen, aktiivinen, molemmilla pohkeilla ja ohjan välissä. Minun ei tarvitse kuin pitää käsi paikallaan ja heppa hoitaa loput. Mentiin taas kaheksikolla laukanvaihtoja. Tosin alkuun piti ottaa ennen vaihtoa seis, peruutus ja siitä laukannosto. Urco ennakoi todella paljon niitä, niin tehtiin aina välillä vastalaukkaa, pysähdyttiin, otettiin raviin tai käyntiin ja sitten vasta nostettiin toinen laukka. Kun se alkoi olemaan kuuliainen ja ei-jännittynyt, alkoi vaihtojakin tulemaan hyvin!Siitä jatkettiin laukkapuomeille ja meillä oli kivaa. Urco on niin super tehdä jotain lyhyttä ja pitkää laukkaa puomien välissä. Se venyy ja kokoo niin hyvin, että hymyhän siinä tulee tollasen hevosen kanssa!


Urcon jälkeen olin niin pilvissä ja hehkutin kuinka hyvin kaikki neljä hevosta meni tänään. Menin sitten vielä mammalla kentälle. Onneks se sitten palautti minut kunnolla maanpinnalle ja pisti minut töihin. Laitoin sateen takia unaivalle ratsastusloimen ja jotenkin, nyt kun ajattelen jälkeenpäin taisi kaikki johtua siitä. Nimittäin tamma oli super kuuma, ja joka kerta kun taivutin niin ilmeisesti se pieni krähinä mitä loimi pitää ohjaa vasten pelotti sitä ja seurauksena oli noh..ei niin hyvä taipuminen. Tajusin tämän ratsastaessakin ja nostin hieman kädet ylemmäksi, jolloin ohja ei osunut loimeen ja näin mamma taipui jo paremmin. Koska tamma on niin kuuma, en ottanut laukkaa ollenkaan. Se olisi vain sekonut lisää. Mentiin ravissa kaheksikkoa ja yritin vain taivutella mammaa molempiin suuntiin :)

Huhuhu pikkasen tuli taas tekstiä! Kirjoitin sitten varmaan koko viikon edestä vai? ;D No ei vais, kyllä minä tänne tulen taas piakkoin päivittelemään! Sami tulee huomenna vihdoin taas kotio lomille ja en malta odottaa :3 kaksi viikkoa ollut pois ja nyt on kauhee ikävä! Joten huomenna pyhitän koko iltapäivän ja illan meille. Menen aamulla ratsastamaan ja tekemään kaikki valmiiksi tallilla niin ei tartte kuin hengailla Heidin kanssa illalla ;) Ai niin, Anniina tuleekin lauantaina kuvaa meidän heppoja joten silloin viimeistään uusi päivitys! 



9 kommenttia

  1. Kiva postaus. :-) http://jennynkisajaratsastusblogi.blogspot.fi/

    VastaaPoista
  2. Tuo banneri on hieno, niinkuin uusi ulkoasu! :) Tykkään. Upeita hevosia teillä ♥:)

    VastaaPoista
  3. koskas sitä videopostauata on tulossa ku silloin aiemmin lupailit ? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. no en ole kyllä saanut ketää kuvaileen kun ratsastan niin aivan turha tehdä jotain postausta missä vaan puhelen, enkä edes näy videossa :D

      Poista
  4. Mitä tuo valkku maksaa ja missä Joonas pitää valmennuksia vai voiko hän tulla kauemmaksikin pitämään valkkua?:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Valkku maksaa 30e ja meillä pitää Kankaanpäässä :) ota häneen yhteyttä (löytyy facebookista ja on nettisivut) ja kysy jos hän voi tulla :) jos saatte ison kasan porukkaa niin hän varmasti tulee :)

      Poista
  5. Mäkin kiinnostuin hirveästi, et pääsisin Joonaksen valmennukseen! Se siis voi tulla pitämään Poriin valmennusta, kun täällä mulla on kaksi vuokrahevosta? Ja voiko hän pitää valmennusta vain minulle, vai tarviiko hän usemman ratsastajan siihen valmennukseen? Mietein vain, että hän itse näyttää treenaavan paljon omilla hevosillaan, että miten hänellä riittää aika tulla valmentamaan tänne, kun hän asuu Salossa. :)

    VastaaPoista