Petra Palomäki

sunnuntai 13. joulukuuta 2015

Portugalilaiset perinnevarusteet

Ajattelin esitellä teille meidän omat Portugalilaiset perinnevarusteet. Portugalissa on näiden meidän varusteiden lisäksi vielä paljon erilaisia satuloita ja suitsia, joita osaa myös esittelen tässä. Kulttuuri on huomattavasti erilaisempi kuin mihin me ollaan Suomessa totuttu. Kaikki on niin koristeellista ja juuri sellaista barokkimaista.

Lähdetään liikkeelle satulasta. Meillä on käytössä tällainen perinteinen kokonainen portugalilainen satula eli Sela Completa à Portuguesa. Siihen kuuluu nuo edessä ja takana olevat "kaaret". Ratsastaa tämä satula on kuin sohvalla istuisi. Vaikka oma ryhti ei siitä onneksi kovin paljoa kärsi ( vaatii kyllä opettelemista ) niin, silti on niin pehmeä ja tukeva istua. Tuossa satulassa pysyy isoimmissakin loikissa! Oma satulani on tehty minun mitoille, joten sinne ei minua isompi ihminen enää helposti mahdu. Enkä tiedä kauanko mahdun minä jo jatkan paljonkin jalkojen kasvattamista salilla :D


Satulan lisäksi mukaan tulee samaan tyyliin rintaremmi, häntäremmi, Portugalilaiset jalustimet ja lautasten päälle tulee tuollainen karvaläpyskä. Karvan alkuperäinen tarkoitus on siis se, että sen päällä sai kuljettaa toista ratsastajaa. En kyllä tiedä miten kun tällä rodulla loppuu muutenkin selkä aika lyheen niin millä ne on pysynyt sielä takana. Karva saa olla joko aitoa ketunkarvaa (niin kuin meillä), pukinkarvaa tai jotain muuta mitä nyt mieleensä keksii. Normaalin on tuo ketun tai pukinkarvalla päälystetty.


Satulamalleja on montaa erilaista tämän perinteisen lisäksi. Alla on muutamia malleja, joista voitte verrata keskenään. Näitä satuloita sanotaan pääasiassa Relvas satuloiksi Osa on polvituella, osassa puolestaan ei ole ollenkaan, toisessa siipi on taas sirompi. Mallit vaihtelee siis käyttötarkoituksen mukaan.

Meidän jalustimet on tuollaiset sirommat ja sanotaanko käytännöllisemmät. Ne oikein vanhanajan jalustimet näyttää näiltä. Isot laatikkomaiset jalustimet, todella kortisteelliset ja painavat. Meiltä kotoa löytyy kyllä tällaiset, mutta taitavat olla reilu 100 vuotta vanhat, joten ihan vain olohuoneen koristeena ovat. Näitä ei kovin paljoa näe, ihan vaan senkin takia kun ovat tosiaan aika raskaat. Härkätaisteluissa vielä tosin osa käytettää näitä, mutta onhan nuo pienemmät helpommat ratsastajallekin pitää jalassa.
Suitsia on todella montaa eri mallia, että oikein häkellyin määrästä. Kokosin tähän alle meidän omien lisäksi vielä muutama eri malli. Meillä on kahdet eri malliset suitset. Kumpiinkin saa siis kahdet kuolaimet laitettua ja tehtyä niistä "kankisuitset". Mutta meillä kun niitä harvemmin käytetään, niin olen ottanut sen kankiremmin pois. Eroa suitsien keskellä on oikeastaan vain soljet ja nahan paksuus. Nuo mitkä Zeuksella on päällä ovat enemmän koristeellisemman ja sirommat. Toiset puolestaan paksummat ja soljet sellaiset neliön malliset. Olen kuolannut Urcolle sellaisia upeita kankisuitsia joissa pehmustetut nahat ja koristeelliset soljet. Jos se joulupukki tois tullessaan? :D
Tällaiset meiltä löytyy noiden ensimmäisten lisäksi


Perinteiseen varustukseen kuuluu tietenkin sitten myös ratsastajan asukokonaisuus. Olen niin katkera kun ei silloin Portugalissa teetetty minulle asua. Oltaisiin tehty sopimaan satulan väreihin. Ehkä toisaalta hyvä, todennäköisesti en enää siihen mahtuisi :D Naisilla on yllä hamehousut ja tuollainen pieni jakku. Lisäksi myös perinteinen hattu kuten miehilläkin, tosin naisilla vain ei ole tuota leukaremmiä käytössä. Miehillä jää hame pois ja tietenkin on sitten nuo perinteiset mustat housut ja jakku. Jakun kaulus voi myös olla, kuten alla olevassa kuvassa, tehty ketun karvasta.


Kuvassa Miguel da Fonseca WE-maailmanmestari
(c) Lusitano Horse Finder
Tässä normaali asu jota naiset käyttää normaalisti.
Kokonaisuudessaan tämä on upea. Ainakin omaan silmään kerta kaikkiaan niin koristeellinen ja vaan hieno. Käytännöllinen tämähän ei mielestäni kyllä ole, mutta kyllä tiedän ihmisiä ketkä näitä varusteita hevosellaan käyttää päivittäin. Niitä on Portugalissa loppujen lopuksi aika paljon. Meidän satulahan painaa noin 15kg jos muistan oikein. Voitte siis kuvitella kuinka raskasta se on hevosellekin mennä, mutta onneksi tuo sirompi Relvas satula on köykäsempi ja tosiaan enemmän arjessakin käytetty. 


Mitä mieltä olette näistä varusteista?
Voisitko kuvitella ratsastavasi tällaisilla?
8 kommenttia

 1. Vitsi miten hienoja! Tuommoiset koristeelliset suitset on mun heikkous :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne on kyllä näyttävät eikä monella tuu samoja vastaan ;)

   Poista
 2. Jestas noita jalustimia.. Siis noita isoja, koristeellisia! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No älä! Ne on aivan valtavat! Eipähän jää jalustimeen kiinni kun edestä on umpinainen :D

   Poista
 3. Eilen löysin tän sun blogisi, ja olen ihan rakastunut jo nyt!
  Todella mielenkiintoinen postaus tämäkin, ja tykkäsin tosi paljon! :)

  VastaaPoista
 4. Ei hitsi noi varusteet on niin ihanat.♡ Mä niin haluaisin omalle hepoille tollaset :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nää on kyl upeet , suitsia kannattaa harkita kun niitä saa kaiken mallisia. Satula ehkä arkikäyttöön ei kovin käytännöllinen :D

   Poista