Petra Palomäki

maanantai 19. lokakuuta 2015

Tessan edistystä


Haluaisin kertoa hieman missä tessan kanssa nyt mennään ja millaiset tavoitteet meillä on tämän vuoden loppuun. Myös jo pohdintaa ensi vuoden suunnitelmista! Liikutan tessan nyt vielä neljä kertaa viikossa, toki hieman riippuen kelistä jos aivan kaatamalla sataa niin siirretään päivällä eteenpäin. Alkuun aloitin ihan iisisti kolmella kertaa viikossa ja haettiin sitä pientä muistinpalautusta.


1.

2.

Huomaan kuinka olen antanut Tessan aiemmin liian helposti vaipua ns. kuolaimesta pois. Heti kun ruvetaan pyytään enemmän, Tessa alkaa kielellä heiluttaan kuolainta. Kun kuolain ja kielu heiluu, vaikka tuntuma on edelleen suht vakaa, niin niska menee välittömästi sinne "vale-peräänantoon". Eli näyttää kuin menisi kiltisti peräänannossa, mutta todellisuudessa se vaan koittaa luistaa työstään. Kun tällainen tilanne tulee, nostan ripeästi ohjilla pään ylös tai päästän äkillisesti tuntuman pois, jollainka se hieman herää siitä sen omasta ajatusmaailmastaan pois. Kuvissa näette kuinka sen suu pysyy rauhallisesti kiinni, kuuntelee apuja eikä koita vastustaa vetämällä itteensä virkkuu koukkuun.

3.

4.

Olen tällä hetkellä melkein suosinut sitä, että Tessa kulkee välillä mielummin pää pystymmässä tai pitkänä kuin liian syvässä muodossa. Haluan sen itse menevän sinne alas käyttäen selkäänsä kunnolla läpi ja takajalat myös aktiivisena mahan alle. Välillä tulee toki niitä hetkiä jolloin se painuu sinne omaan maailmaansa sen kuolaimen kanssa ja toisinaan annan sen olla sielä. Jos jatkuvasti joudun nostamaan tai päästämään ohjaa herättääkseni sitä, se laskee selän alas ja jännittyy. Tessa on todella herkkä ja sen kanssa pitää oikeasti välillä olla niin hiuskarvan varassa ettei hän vedä liian herkkää vaihdetta päälle. Toissapäivänäkin annoin sen mennä sinne alas lonksuttaan kuolainta, mutta kun se rauhoittu, lopetti kielellä seilaamisen ja jäi itse sinne alas rennosti.

5.

6.

Onhan se kankea ja hieronta pitää varata varmaan ensi kuun alkuun. Kun aletaan työstään näin niin tietenkin on paikat hieman ruosteessa. Tiedän etten voi vaatia liikaa ja mennään asteittain eteenpäin. Taivutuksien myötä se uskaltaa tukeutua vielä paremmin ohjalle ja rauhoittua. Olen ottanut sille nuo zeuksen kumikolmipalat käyttöön. Huomasin ekoilla kerroilla kuinka epävarma Tessa oli edestä metallisella kolmipalalla. En koskaa kuvitellut, että jonain päivänä käyttäisin tessalla kumikuolainta, kun ennen se on ollut suht vahva edestä (tai noh, minulle vahva...eihän nämä hevoset ole oikeasti vahvaa ikinä edes nähnyt :D). Kesäihottuma teki sen verran tekojaan, että tuo sen harja on aivan kamala. Ottaen huomioon, että joutui olemaan kesän ilman loimea, niin on hemmetin hyvässä kunnossa. Eläinlääkärikin hämmästyi kuinka hyvässä karvassa se on pysynyt. Nyt sillä kasvaa jouhetkin jo aika hyvää tahtia ja talven jälkeen yleensä siltä löytyy jo suhteellisen kaunis harja ja häntä.

7.

Tänä vuonna on tarkoitus saada Tessa kulkemaan hyvin rennosti kaikissa askellajeissa ja aletaan siirtymään tehokkaampiin puomijumppiin. En halua kiirehtiä, Tessa oppii niin valtavan nopeasti kaiken ettei minun toisaalta tarvitse murehtia. Haluan korjata niitä omia virheitä, joita olen Tessan kanssa ennen tehnyt. Olen vuoden aikana kehittynyt ajatusmaailmaltani paljon ja vaadin hevosiltani eri tavalla asioita. Lopputuloksena haluan vain rennon ja iloisen hevosen - se on minulle tärkeintä. Pötkylä on opettanut minulle paljon kärsivälisyyttä mitä olen käyttänyt Tessan kanssa. Ensi vuonna tavoitteena on kuitenkin aloittaa taas kilpaileminen. Tammikuussa Mestari vieroitetaan, jonka jälkeen Tessa pääsee oikeasti kunnolla töihin. Tavoite olisi EHKÄ jos päästäisiin starttaan koulu- ja estekisoissa jo toukokuun puolella, mutta menen hevosen ehdoilla. Jos Tessa on valmis me menemme.

8.

Aina kun ratsastan niin Mestari on samaan aikaan kentällä. Mietimme vaihtoehtoa, että laitetaan varsa tarhaan nyhtiksen kanssa tai karsinaan odottamaan, mutta en kokenut sitä meille hyväksi vaihtoehdoksi. Tessa olisi todennäköisesti seonnut aivan totaalisesti, puhumattakaan unaivasta, joka stressaa muidenkin puolesta. Jos se olisi kuullut lapsenlapsensa huutavan jossain olisi varmaan tarhasta tullut läpi... Näin homma on mennyt suhteellisen rauhallisesti. Alkukäyntien aikaan Mestari painattaa muutaman kerran kenttää ympäri harjoitellen kenttälähtöjä, jonka jälkeen jää syömään jonnekin kulmaan vaan ruohoa loppu ajaksi. Joskus kun se innostuu niin alkaa seuraan Tessaa ja koittaa syödä sen häntää - kuten alla olevasta kuvasta näettekin! :D Kaikesta huolimatta, pystyn hyvin tessan ratsastamaan ja se ei tuosta kersasta paljoa välitä töiden aikana.

9. "Minä äiti SYÖN SINUT!"

Kuvat ottanut Anniina 

6 kommenttia

 1. Huomasin Mestarin esittelysivulta, että se on puoliverinen. Minkä takia et halunnut siitä puhdasta lusitanoa, vaan isänä on puoliverinen? Tiedän kyllä että sen isäori on hyvä estehevonen ja se on toki ollut yhtenä syynä, mutta kun lusitanot ovat Suomessa niin harvinaisia, niin jotenkin oletin että olisit halunnut Tessan varsasta lusitanon. Ja onko tällainen yleistä että eri rotuinen hevonen astutetaan puoliverisellä eikä saman rotuisella orilla? Kysyy yksi tietämätön :D
  Ja kiinnostaa kysyä vielä Grandulasta. Kun sulla on nyt Mestari kasvamassa kilpahevoseksi, niin millaisia tulevaisuuden suunnitelmia sulla on Grandulalle? Tuleeko siitäkin omasta kasvatista kilpahevonen vai ihan harrasteheppa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Halusin estehevosen jolla kapasiteettiä sinne ainakin 120 tasolle. Aika harva lusitano siihen pystyy :) Portugalissa hyvinkin yleistä. Siksi halusin puoliksi lusitanon koska niiden luonne on täys 10+mun makuun. Grandulasta joku saa super hyvän kouluponin. Tulee myyntiin kun saa vähän ratoja alle :)

   Poista
 2. Hassu vauveli kun ei anna äiskän treenata rauhassa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sen mielestä äiskää on kiva kiusata kun vähä nappasee pyllystä kii :D

   Poista
 3. Ihana tuo viimeinen kuva, piristi päivää kummasti :)

  VastaaPoista