Petra Palomäki

keskiviikko 8. heinäkuuta 2015

Zeus kipeenä

Hevoseton on huoleton...

Se on vaan niin, että Niinisalon kenttäkisat jää meiltä nyt välistä. Kun olimme zeuksen kanssa sunnuntaina koulukisoissa Luvialla niin huomasin aamulla sillä olevan alakaulassa kaksi pattia. Ajattelin että joku elukka vaan purru ja ei kuitenkaan haitannut liikkumista. Kisan jälkeen patteja ei kuitenkaan enää ollut. Huokaisin helpotuksesta ja ajattelin sen menneen sillä ohi.


Tilanne kuitenkin vain paheni. Maanantaina aamulla hevosella oli paljon isoja pahkuroita ja patteja pitkin kroppaa ja eniten kaulassa ja naamassa. Kaikista tuli jotain pientä nestettä (ei puristamalla joten ei ollut mitään mätää). Kun tulin kotio töistä pahkurat oli kyljistä hävinneet, mutta edelleen naama ihan turvonnut. Soitin heti eläinlääkärille ja hän tuli katsomaan zeusta. Hetken tutkittuaan hän totesi tämän olevan jonkinlainen allerginen reaktio jollekin. Mitään ruokinnassa ei ole muutettu joten ensimmäisenä mieleen tuli ötökät ja varsinkin paarmat. Kisoissa paarmoja pörräsi koko ajan ja illalla tarhassakin taisi niitä olla. Eläinlääkäri antoi suonen kautta kortisoonia ja toivottiin sen menevän sillä ohi.

Tiistaina sitten tilanne oli hieman rauhoittunut kaulan alueelta mutta naamassa oli melkein enemmän isoja pahkuroita. Tiistaina hevoset oli aamun sisällä kun satoi niin paljon joten mistä ne olisi lisääntynyt kun paarmoja ei ainakaan sisällä ole? Tiistaina iltapäivällä vein pihalle ja kun otin takasin tarhasta oli muutana patti tullut kylkiin. Illalla laitoin naamaan kortisonia ja muualle suolavettä joka auttaa kutinaan. 

Patti alaleuassa

Tänä aamuna sitten laitoin heti töistä aamulla äitille viestiä, että mikä oli tilanne. Äiti sanoi pattien palanneen ja kyljissä taas pahkuroita. Ei muuta kun taas eläinlääkärille soittoa ja kysyttiin mitä pitäisi tehdä. Äiti jätti sen sitten aamupäivästä uudestaan sisälle kun mittasi lämmön. Zeuksella oli 38 astetta lämpöä eli kuumetta oli. Eläinlääkäri määräsi Oriprim tulehduskipulääkettä hoidoksi ja katsotaan lähteekö pahkurat sillä häviämään. Naaman alueella sillä ei ollut taas tänään melkein yhtään mitään paitsi leuan alla. Mutta kyljet puolestaan taas paisunu sinne sun tänne. Lonkan yläpuolella oli aika iso patti ja se oli selkeästi kipein. Laitoin siihen kunnolla suolavettä ja teki niin pahaa katsoa, kun hevosta särkee. Patit kutisee niin paljon, mutta onneks tuo suolaliuos helpottaa edes vähän oloa. Jätin yöksi ihottumaloimen niin ei pääse itte hampailla raapimaan patteja pahemmaksi.

Tältä näytti tänä iltana... 

Jos tilanne ei ala yhtään hellittämään teemme allergiatestit ja katsotaan mikä on. Jos ei sekään auta niin menemme suoraan klinikalle. Koko työpäivän olin niin huolissani ja hyvä ettei itku tullut kun en pysty yhtään katsomaan ja ajattelemaan, että yksikin hevosistani on kipeä. Tunne on aivan kamala. Toivon vain kaikin voimin, että zeus saadaan kuntoon ja terveeksi. 


Onko kellään mitään kokemuksia vastaavasta?
Mistä voisi johtua? 

Kaikki neuvot ja apu on tervetullut!!

16 kommenttia

  1. Vitsit kun en yhtään muista, tuttuni hevosella oli pari vuotta sitten vastaavaa ja jotain allergiaa se musta oli, mutta en kuollaksenikaan muista mille... Voisin kysäistä! Paranemiset!

    VastaaPoista
  2. Edesmennyt hevoseni sai vastavaanlaisen reaktion. Ei kestänyt tällä kun pari päivää, jonka jälkeen etujalkojen välissä oli varmaan viikon ajan joku nyrkin kokoinen nestepussi. Oli hurjan näköine kun oli ihan turvoksissa koko hevonen. Eläinlääkärille soittelimme myös, vastauksena oli vain että allerginen reaktio. Tapahtui ensimmäisen kerran kesällä, jolloin ötökät selittävät syyn. Toinen kerta oli keskellä talvea, ainoa mikä voi olla syy oli että syönyt jotain (mitä talvella voi olla tarhassa sellaista?) tai heinässä on ollut jotain, kuka tietää mitä..

    VastaaPoista
  3. Hui kun rajun näköinen!! :( toivottavasti syy löytyy!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On ja käy niin toista sääliksi :( toivottavasti pian syy selviäiai.

      Poista
  4. Käy läpi kaikki kasvit joita löytyy tarhasta/laitumelta, nyt voi olla vaikka joku kukinta-aika jollain kasvilla, jolle on allerginen tai on syönyt jotain myrkyllistä tai sitten onko heinässä jotain erikoista/erilaista? Eihän tarhassa/laitumella oo mitään maa-ampiaisen pesiä tms? Nää mysteerivaivat on kyllä pahimpia, tsempit :(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Käyn tänään tarhan läpi ja heinätkin samalla. On kyllä niin mysteerinen vaiva että huhu! Kiitos vinkeistä! :)

      Poista
  5. Hoitohevoseni sai aikoinaan joskus kesäisin tosi hurjan näköisiä patteja vatsan alle ja naamaan, ja jos en väärin muista niin tulivat ne kesät kun oli tiine. Ötököitä epäiltiin ja veikattiin tiineyden tuoneen yliherkkyyttä puremille. En muista mitä hoitoa sai mutta jotain lääkettä kyllä.

    VastaaPoista
  6. Vooi, Zeus on niin upea hevonen. Mistä SE on tuommoisen patti jutun voinut saada <3

    VastaaPoista
  7. Kysy tältä Renzan elämää blogia pitävältä (spalmu@hotmail.com) apuja! Renzalla oli yhdessä vaiheessa hyvin saman näköistä iho ongelmaa mutta en muista millä pääsivät eroon tai mikä oli aiheuttaja. Terkuin. Hymyillenainavain Sanna :) (en päässy kirjautuu pädillä)

    VastaaPoista
  8. http://renza-prinsessa.blogspot.fi/2013/02/renza-lomailee-ja-napyt-vaihtuu-pateiksi.html

    VastaaPoista
  9. Ettehän ole käyttänyt mitään uusia "ihon hoito"-tuotteita tai hyönteiskarkotteita? Eräs hevonen sai allergisen reaktion ja tuollaisia patteja uudesta hyönteiskarkotteesta. Ei käytetty sitä merkkiä enää..

    VastaaPoista
  10. Mun hevosella ollut ihan sama vaiva. Syynä oli ihan yksinkertaisesti heinä jossa oli todella paljon valkuaista, enemmän kuin viime satseissa on ollut. Eli allerginen reaktio heinän valkuaisaineeseen. Meni ohi kortisonilla ja heinän tarkkailulla. Nykyään saa tosi vähän heinää kerrallaan kun on runsasvalkuaista heinää. Onko teillä avattu tallissa esim uusi heinäpaali juuri? Toivottavasti oli apua! Niin ja patit pienenivät hevosen liikkuessa kun aineenvaihdunta kiihtyi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin ja meillä ne patit oli kanssa päässä, kaulalla ja kyljissä. Osa "märki" ja osa ei

      Poista
  11. Mun heppa sai kesäkuun alussa ihan out of nowhere kans ihan tosi rajun allergisen reaktion! Suurimmaksi epäilyksi nousi ítselleni, että piehtaroi muurahaisten päälle, sillä en löytänyt piehtarointikohdasta mitään erikoista, eikä yksi ampiainen saa koko toista kylkä täyteen patteja. Ensiapuna kutinaan auttoi kylmä vesi (useita kertoja) ja heinix allergialääke. Kutina ei kuitenkaan mennyt ohi ja hevonen oli tosi tuskasen oloinen, sai kamalia kutinakohtauksia karsinassa. Lopulta saatiinkin sitten eläinlääkäriltä kortisonipistos, joka helpotti kutinaa ja nyt on kaikki ollut hyvin, kun hevonen ei ole päässyt enää ruohotarhaan piehtaroimaan ja kaikki vihreä syödään narun päässä :)

    tuolta löydät postauksen jossa kirjoitin asiasta.

    VastaaPoista
  12. Useimmiten rajut iho-oireet tulee jostain jota nautittu sisäisesti, eli ruohossa tai heinässä jotian joka allergisoi. Mun hevonen ei kestä säilöheinää, on heti ripulilla ja saa patteja. Säilöheinissä ja esikuivatuissa käytetään aika tujuja säilöntäaineita ja yliherkistyminen niille tarkoittaa että aika pienetkin määrät saa isoja reaktioita aikaan. Toinen mistä kerran sai pahaa iho-oireilua oli jostain idästä tuodusta puupelletistä jota ei oltu edes hevosten kuivikkeeksi tarkoitettu vaan poltettavaksi tarkoitettua, siihen oli lisätty jotain homeenestoainetta eli samantapaisia kuin rehuissakin käytetään joka estää homehtumisen, näistä tuli kanssa pahaa rupea ympäri kehoa. Toki polttiaisallergia tai paarmat voi aiheuttaa myös mutta just jos pahenee vaikka altistuminen ötököille estetään niin ei se silloin ötököistä ole. Veikkaisin että kuten ihmisilläkin allergisuuteen taipuvaiset saavat allergisia reaktioita herkemmin kun monta eri allergisoivaa tekijää kasautuu, eli kesällä juurikin esim laidunruohon mukana joku epäsopiva kasvi, ötökät, ehkä yliherkistyminen juurikin esikuivatulle tai säilölle ja kun nämä kaikki kasautuu niin iho alkaa reagoimaan vahvasti.

    VastaaPoista
  13. Juttu on vanha mutta laitan tänne kommentin jos jollekin tästä on tulevaisuudessa apua. Meillä oli samanlaiset oireet peräti kaksi kertaa, ennenkuin löysin eri rehuja vertailemalla kytköksen aiheuttajaan. Meidän tapauksessa kyseessä oli soija, jota hevosen syömässä täysrehussa oli hiukan.

    VastaaPoista