Petra Palomäki

tiistai 20. tammikuuta 2015

Vastauksia kysymyksiin osa 1

1. Kuinka monta hevosta ratsastat päivässä ja jaksatko kaikki ratsastaa ihan kunnolla loppuun asti?

Jos kelit ovat hyviä ja sallii muuta kuin käynnissä ratsastelun niin silloin pyrin aina ratsastamaan tai juoksuttamaan kaksi hevosta päivässä. Mutta jos on tällaisia jäisiä kelejä, ei voi muuta kun kävellä niin välillä en edes nouse selkään vaan kävelen rinnalla ja tehdään maastakäsin juttuja. Jaksamisesta ei oikeastaan ikinä ole ollut kiinni, tosin välillä jos ollut pitkä työpäivä, todella kova salitreeni alla niin olen silloin laittanut korville musiikkia ja ratsastanut hyvin askeleet läpi. Kun olen väsynyt musiikki pitää minut rauhallisena enkä tiuski turhista. Ratsastan aina sen mukaan miten hevonen käyttäytyy. Jos se on super hyvä niin ei sitä tartte hinkata tuntia kentällä kun kaikki menee alle 30 minuutissa, mutta on sitä joskus yli kaksi tuntia kentällä väännetty kumpi saa periksi...


2.  Kuinka kauan sulla kuluu tallilla aikaa per päivä?

Jos en ole töissä niin normaalisti minulla menee helposti joku 4-5h tallilla. Saatan joskus vaan pestä varusteita ja harjailla heppoja. Mutta kun aina joku liikutetaan siihen menee vähintään 40min aikaa. Maneesille jos lähtee mene kaksi tuntia... Mutta harvoin minulla menee alle 2h tallilla aikaa. Ellei nyt ole kamalat myrksykeli, niin silloin jää vain karsinan siivous ja ruokkiminen.

Jos liian kauan vietät aikaa tallilla sinusta saattaa tulla valittava ja ylitarkka tallitäti !
 3. Onko tasapainoilu hevosten ja muun elämän välillä haastavaa, vai onko se niin rutiinia, ettei sitä edes ajattele?

Välillä on todella haastavaa varsinkin nyt kun minulla alkoi kisadietti huhtikuun fitnesskisoihin, minun pitää koko ajan olla siis syömässä. Kolmen tunnin välein jotain suuhun, niin joudun tasapainoittamaan hevosten kanssa aikatauluja. Muuten kaikki menee niin rutiinilla, että kovimmankin treenin jälkeen tai muuten uuvuttavan päivän jälkeen aina löytyy energiaa hoitaa hevoseni hyvin ja liikuttaa :)


4.  Onko hevosillasi vuokraajia?

Ei ole ja tuskin koskaan tulee olemaan. Täälä suunnalla ei ole oikein ketään kiinnostuneita tai jos on, niin ovat liian nuoria enkä huolisin meille tallille...

5.  Oletko ajatellut koskaan ottaa niille?

Joskus olisi helpompaa, mutta pitäisi tosiaan löytää osaava ja luotettava henkilö jonka käsiin voin vapaasti yhden meidän hevosista jättää. Onneks meillä on Anna ja Enna käyneet auttelemassa. Anna varmaan alkaa käymään useammin, kun se tulee niin hyvin meidän hevosten kanssa toimeen :)

6.  Miksi et haluaisi ottaa vuokraajaa? Jos ottaisit mitkä hevoset voisin antaa esim. Muutaman kerran viikossa vuokraan?

Haluaisin, mutta tosiaan tuo oikean henkilön löytäminen vaikeaa. Voisin antaa mamman tai zeuksen. Uffea en ikimaailmassa antaisi jonkun muun säännöllisesti ratsastaa sillä, kun se on niin omanlainen ja vaativa hevonen. Urco taas soveltuisi kelle tahansa myös. Kaikki riippuu ratsastajasta ;)


7.  Oletko enemmän innoissasi uudesta varsasta vai surullinen että jostakin tarvii luopua?

En halua ajatella luopumista. Aivoni ovat asennoituneet, että myydään koska minun unelmani syntyy. Mutta tiedän, että sinä päivänä kun pitää sanoa hyvästit ja luovuttaa uudelle omistajalle niin iso itku tulee (tippa tuli nyt jo linssiin :') ). Mutta näinä hetkinä laitan koko uskoni siihen tulevaan varsaan. Siihen mun unelma estehevoseen mitä olen niin monta vuotta haaveillut

8.  Millasta kotia etsit myytävälle hevosellesi?

Haen sellaista kotia missä osataan käsitellä tätä rotua. Esimerkiksi zeuksen kanssa en niin hae sitä, kuka sillä parhaiden ratsastaa, vaan haen henkilöä, joka sen kanssa parhaiden pärjää, osaa sitä käsitellä ja on vahva luonteinen. Uudessa kodissa haen samaa kuin meillä, pitää olla rakastava ja todella huolehtivainen koti.


9.  Milloin muutat pois kotoa?

Huh, sitten kun on rahaa ja veikkaan, että vanhemmat muuttaa tästä pois ennen kun minä :D jäädään Samin kanssa maatilan herroiksi. Ei vaan, tällä hetkellä en näe mitää syytä muuttaa pois kotoa, kun haluan olla lähellä hevosiani ja tuleva työpaikkanikin on noin 8km päässä.

10.  Tekisikö koskaan mieli lopettaa hevostelua?

Joskus tulee niitä päivä, jolloin tekisi mieli lyödä hanskat tiskiin ja luovuttaa. Mutta eihän sellainen tulisi oikeasti ikinä kuuloonkaan. Olen niin henkeen ja vereen heppatyttö, että minulla on oma koni vielä ysikymppisenä! Onhan näiden kanssa vaikeaa, kallista, pääsisin puolet helpomalla, mutta tiettekö mitä? Pikkasen mulla olisi tylsää. Kaikki heppahöperöt tietää, että kun hevosiin rakastuu niitä rakastaa hautaan asti ;)

11.  Minkä värisen ja mitkä merkit haluaisit tulevalle varsalle?

Oi oi nyt pääsen taas haaveileen. Balou du Rouet periyttää melkein joka ikiselle varsalle rautiaan tai ruunikon värin, ison läsin päähän ja sukat jokaiseen jalkaan. Unelmahevonen oli väriltään meidän urcon värinen, iso läsinen ja isot sukat jalassa <3

Tässä yksi baloun jälkeläinen ja unelmaväreissä!!

12.  Aijotko kouluttaa itse varsan vai vietkö sen johonkin ammattilaiselle?

Aion itse opettaa perusalkeet varsalle ja jos se on hyvä käytöksinen välillä käyttää sitä ammattilaisella. Siltakorven Sannakin käy täälä kerran kuussa niin voisi hän muutamia kertoja mennä ja jos lähtee hyvin eteneen niin itse valmennuksiin varsalla kuten tein tessan kanssa.

13.  Ratsastaako sun vanhemmat?

Isä on joskus armeijan aikaan vähän ratsastanut, mutta meidän äiti on ollut ihan pienestä likasta asti myös tällainen heppahöperö. Sehän minut tähän veti mukaan ja urco ostettiin äitille omaksi ratsuksi. Enää äitillä ei aika aina riitä ja ikä on tuonut hieman arkuutta ja taidot ruostuneet. Äiti ennen meni urcolla paljon paremmin kuin minä nyt sillä. Hitto se oli hyvä kouluratsastaja! Nyt äiti käy välillä maastossa luottohevosella, eli uffella ^^


14.  Kuinka paljon sua autetaan hevosten hoidossa ja liikutuksessa?

Vanhempani ovat iso rooli tässä (suuri kiitos heille !). Isä kantaa aina joka ilta heinät, kun olin aamuvuoroissa äiti hoiti aamulla hevoset pihalle ja ruokki. Aina välillä äiti käy siivoamassa muutaman boxin ja kun olen poissa heistä on suuri apu. Liikutuksessa minua käy tosiaan nyt Anna auttamassa ja Enna myös välillä kun se ehtii muista harrastuksista ;)

15.  Mikä olisi sulle sopiva määrä omia hevosia?

Onhan se fakta, että meillä on pikkasen liikaa hevosia. Onneksi mamma on harrasteratsuna/eläkepäivillä ja tessa on paksuna niin ei niiden liikutuksen suhteen tarvitse olla niin tarkkana kuin muiden. Mutta sanoisin, että neljä hevosta on sellanen hyvä maksimi, niitä ehtii liikuttaan kaikkia ja on nopeampaa hoitaa. Jos zeus myydään uuteen kotiin nyt kesään menessä ja pötkylä syksyllä, meille tulee uusi hevonen tessan masusta kesällä niin kohta +- 0 :D


Heräsikö lisää kysymyksiä? 
Seuraavassa osassa loput!


2 kommenttia

  1. Voisitko kertoa lisää zeuksesta? Kapasiteetti, käsiteltävyys yms.

    VastaaPoista