Petra Palomäki

torstai 31. lokakuuta 2013

Uusi laji tutuksi

Vihdoin hyviä uutisia näiden lusitanojen suhteen. Suomessa ollaan järjestetty monta kertaa esimerkiksi Paulo Bastoksen tai Rodrigo Reisin kouluvalmennuksia, mutta aina varsinkin nuo Paulon valmennukset, on järjestetty vähintään 3-4 tunnin ajomatkan päässä..ja jo valmennus maksaa sen päälle 100e + bensat se on no can do minulle..
Suomeen ollaan alettu tuomaan myös tätä Portugalaista tyypillistä Working Equitation - ratsastusta. Tästä videosta näette ehkä selvemmin mitä kaikkea laji sisältää. Videossa ratsastaa kuuluisa Pedro Torres.


Näitä WE - kursseja ollaan pidetty jo muutamia Suomessa, mutta ylläri ylläri tuola miljoonan kilometrin päässä ja meiltä on aina jäänyt kaikki tällainen lusitano puuha pois.. Harmittaa, koska haluaisin esim. Paulon kouluvalmennukseen urcolla, koska minulla on hyvä lusitano kouluori, saisin portugaliksi valmennuksen ja vielä yksityistunti, mikä helpottaa urconkin elämää. Mutta ei...

Mutta NYT Turussa pidetään Working Equitation - lajiin tutustuminen ja minä ilmoitin heti itseni sinne! Lajista en sen kummemmin tiedä, helpolta näyttää mutta vaikeaa toteuttaa (loppujen lopuksi). Mukaan otetaan lajista kiinnostuneet kokemattomat (eli me) ja konkarit. Tähän matkaan otan zeuksen mukaan. Pitkän harkinnan jälkeen totesin, että vaikka urco olisi tähän täydellinen, sen pääkoppa ei kestä tollasta.. joten zeus oli sopiva vaihtoehto! Zeus kokoaa, vaihtaa laukat, kääntyy jne ja tämä kaikki yhdellä kädellä. Kääntymiset on vielä hieman hakusessa, mutta eiköhän me tästä!


Tämä järjestetään 1.12.-13 mikä on onneksi sunnuntai, sillä vanhempanikin pääsevät Heidin lisäksi mukaan ;) olen aivan innoissani koko hommasta ja menin tänään harjoitteleen zeuksella. Vedin harjoittelun astetta vaikeammaksi ja laitoin meidän portugalilaisen satulankin sille päälle. Vitsit siihen kun istuu saa kovaa kyytiä hevonen pistää, ennen kun tuolta tippuu! Sen verran on tukeva istunta. Tosin jalustimet oli niin liukkaan että istunta meni puskailuksi (onneks ei kotona ole ketään näkemässä!). Tehtiin käynnissä ja ravissa kääntymisiä yhdellä kädellä ja laukassa ei ihan meno onnistunut yhdellä kädellä (hallitusti), joten tein voltteja ja kaheksikkoja molemmilla käsillä ja nehän suju jo ihan hyvin!

Sitten illalla kokeilin jos tessalla olis ainesta WE:hen, mutta yhdellä kädellä ratsastus ei ollut tessan homma, joten mentiin perinteistä koulua mikä osoittautui hyväksi valinnaksi! Neiti meni vallan mainiosti! Vertaa eiliseen tessaan, joka kiukutti ja oli kunnon biatch...onneks kolmikaarinen kiemuraura ja siirtymiset on silloin keksitty, nimittäin niillä saa biatch tessankin rauhoittumaan ja keskittymään ;) Onneksi tänään sain vaan nauttia!
Varusteet kohdallaan. Tällain estekisoihin? :D

Tessan jälkeen repäsin jälleen ja pistin urcolle portugalilaiset vermeet päälle! Vitsit oli kivaa! Istuin, pidin ohjasta kiinni ja heppa meni kuin unelma minne ja miten halusin :) urco olis niin täydellinen tohon WE-touhuun, mutta taitaa olla liian kuumakalle.. tehtiin siinä sitten oikealle laukanvaihto ja päätin tehdä myös vasemmalle. Urco veti sitten kunnolla laukanvaihdon, jolloin tuo karvaläpyskä satulan takana läpsähti sen pyllyyn ja reaktiona oli super nopeaa pikkurodea :D pikkasen veti niskat jumiin, kun yhtäkkiä rennosta menosta mennäänkin nopeaan loikkimiseen. Jouduin ottaan läpyskän pois, jolloin herra uskalsi sitten laukata. Olisi se voinut vaikka satuttaa urcon pehmeää pyllyä! Läpyskä episodin jälkeen urco meni jälleen upeesti ja rauhallisesti :) On se hassu heppa!

Mitäs mieltä te olette tästä lajista?

16 kommenttia

  1. Mahtavan näköistä menoa. Meki tullaan meijän suokin kans kaahailemaan piikkiöön ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hienoa! Sielä nähdään. Ainakin zeus ilmoittaa itsestänsä takuu varmasti ;)!

      Poista
  2. Tämmösestä en ookaa kuullu mut näyttää hauskalta ja siistiltä! Kiva olis joskus päästä kokeilee! :))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu sitä se on! Seuraa Suomen WE sivuja niin et koska on seuraava tapahtuma :) mukaan vaan!

      Poista
  3. vitsi meni kylmät väreet! ei todellakaan ole varmastikaan helppoa, jokainen yhtään ratsastamisesta ymmärtävä sen tajuaa ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu! Ei ole helppoa ei! Miettikää yhdellä kädellä pujottelua ja laukassa...esteiden hyppimstä ja välillä rauhallista keskittymistä :) innolla odotan millaista on!

      Poista
  4. Näyttää ihan uskomattoman upealta ja vaikealta :) Innolla odotellaan miten teillä sujuu, Aijotko paljon treenailla ennen sitä tuntia?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Treenataan perusasioita ja jotain noita kääntymisi jne. Katsotaan miten sujuu! Ilmoittelen miten meni ;)!!

      Poista
  5. Näyttää kyllä siistiltä! Mutta vähän harmittaa noi kuolaimet, mutta eipä se sitä kättä niin pahasti käytäkään, ja kuten sanoit niin tuolla hyvin yleisiä kanget ja pelhamit. Heppa oli vähän hulvattoman näkönen kun häntä paketissa, mutta tosi upeen näköstä menoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu itteäkin hirvitti kuolaimet, nutta hevoset on jo niin tottuneet ja onneks ammattilaiset osaa ratsastaa noilla eikä revi suusta. Hevoset on jo niin herkkiä painoavuille että kättä ei paljoa käytetä! Juu tuo häntä on hassu kun vedetään käärölle, mutta perinteitä kunnioittaen ;)!

      Poista
  6. Nää on kyllä kivoja nää WE jutut! :) Me ollaan pariin kertaan tehty näitä juttuja, tosin ei ehkä ihan noin vauhdikkaasti kuin videolla.. :D Olisi kyllä kiva tutustua lajiin paremmin!

    Kerrothan sitten miten teillä menee tuolla, innolla nimittäin odottelen! :)

    VastaaPoista
  7. Onpas tosi mielenkiintoisen näköistä! Ihan uskomattoman saumatonta tuon ratsukon yhteistyö tuolla videolla. Onnea teille sinne tunnille =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin on! Tohon kun pystyis! Kiitos sitä tarvitaan ;)!

      Poista
  8. Voisitko joskus tehdä postauksen teidän koirista? Olisi kiva lukea niistä lisää ^^

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei aivan! Olen ihan unohtanut! Voisin väsätä niistä viikolla postaukset :)

      Poista