Petra Palomäki

torstai 5. syyskuuta 2013

Pohdintaa astutuksesta

Olen kauan haaveillut omasta estehevosesta ja mieleen on ponnahtanut se vaihtoehto, että astutan tammani jollakin upealla ja hyvällä esteorilla. Olen Portugalissa nähnyt monta menestykästä risteytystä lusitanon ja ns. muun rotuisen esim. kwpn, hannover, holsteiner jne ja monissa hevosissa on lusitanorotu jättänyt sen selväpäisen ja hyvän luonteen ja nämä puoliveriset rodut sen kapasiteetin.

Meillähän on tallissa kaksi tammaa ja kaikista eniten haluaisin astuttaa tessan. Ongelmana on sen kesäihottuma. Se ei ole tullut ainakaan suvun kautta, koska sillä ei ihottumaa esiinny suvussa. Jotkut ovat sanoneet, että jos vain valitsee terveen ja hyvän orin (eli ei mitään ihosairauksia suvussa) niin todennäköisesti ihottuma ei periydy varsalle. Tessalla olisi vaan sitä kapasiteettia, liikettä ja luonne olisi täysi kymppi. Onneksi tessalla tämä vuosi on ollut super ihottuman osalta. Tamma on miljoona kertaa paremman näköinen kuin viime vuonna! Ettö kai me tästä :)


Unaiva olisi toinen vaihtoehto, ja mamman kanssa saisin valita jo isomman orin, koska mamma on paljon pienempi kuin tessa. Unaivalla on liikettä mutta sen luonnetta en varsalle kyllä haluaisin. Todella todella kuuma ja kärsimätön.. Tosin ei ole ihosairautta.

Tessan kanssa jos kävisi hyvä tuuri ja varsalle ei tulisi mitään ihosairauksia niin ai että minkä varsan saisin! Oreja olen katsonut jo niin monia ja esim. tessalle jos valitsisin oria, pitäisi orin olla siro, pyöreällä hyppytyylillä ja komea (koska tessa ei ainakaan kauneuttaan tarttisi periä :D)!

Olen pyörittänyt ja pyörittänyt näitä mielessäni jo tuhanteen kertaan ja kans miettinyt, mitä jos vaan ostaisin sen 4-vuotiaan varsan ja jatkaisin siitä sen kanssa? Ei tarvitsisi miettiä ihosairauksia jne. Mutta siinä on iso mutta. Jos tekisin varsan saisin puolet enemmän aikaa kuin valmiin nuoren kanssa. Koska menen opiskelemaan olisi helpompaa kasvattaa varsaa kuin ruveta eteneen nuorella hevosella. Toisaalta pääsisin nopeammin radoille tolla vanhemmalla, mutta mikäs kiire mulla tässä muutenkaan on?

Hohh..oli vain pakko tulla tännekin jakamaan ja hieman helpottaan mun mieltä. Sekin vielä vaivaa, että jos astutan niin millä orilla? Mietin Quality Timea, Balou du Rouetia jne..mutta tarvitsisin sellaisen orin millä ON kapasiteettia, siro ja periyttää helppoja ja terveitä varsoja. Sen kun löytäsin niin hienoa olisi..



Palailen tänne blogin puolell varmaan huomenna uudelleen kirjoitteleen mitä kaikkea heppojen kanssa olen touhunnut :)

20 kommenttia

  1. Tessasta saisi hyvän emän! Toivottavasti suunnitelma onnistuu! Olisi mielenkiintoisempaa seurata blogia, jos on tulossa varsa! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. juu ja tessalle tekisi hyvää saada varsa niin aikuistuisi hieman :)

      Poista
    2. Ei se välttämättä hyvää tee. Kun tamma on tehnyt varsan sille tulee itsepäisyyttä ja sitä omaatahtoa, ettei kaikki asiat käykkään enää. Tiedän itse omasta kokemuksesta sanoa :)

      Poista
    3. Meillä ainakan unaivalla auttoi :) tiedän monta tammaa jotka aikuistuneet :) en usko tessan muuttuvan miksikää

      Poista
  2. Oma varsa olis kyllä niin huippua :) Siinä on vaan sekin ongelma, että noi huoppuoriiden astutus- ja varsamaksut on nykyään ihan hullun korkeita, ja toisaalta taas ei oo mitään järkeä lähteä astuttamaan millään "B-luokan" oriilla. Mut toisaalta, mikäpä tässä lajissa ei ois kallista.. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin olisi :) no ei noiden kahden orien hinnat nyt niin korkealla olleet, ettenkö harkitsisi. Kuitenkin vähän päälle tonnin ja maksetaan vaan astutusmaksu :)

      Poista
  3. Voin lämpimästi suositella Balou du Rouet:a yhden sen jälkeläisen omistaneena! En muista yhtään luitko mun blogia silloin kun mulla oli se (tai luetko nytkään), mutta se hevonen oli kevyt, siro, nopea, ihan kaikkea mitä estehevoselta voi toivoa. :) Emä oli tietääkseni vähän raskaampi, mutta mun hevonen oli silti kevytrakenteinen, eli näin yhden hevosen nähneenä oma mielipide on se, että tuolta orilta periytyi kyllä hyvin hyppykykyä ja rakennetta.

    Varsa olis tietenkin ihana, mutta ymmärrän kyllä, jos haluat ostaa esim. 3-5 -vuotiaan, ei huono vaihtoehto sekään. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ai että huipua! En lukenut olisi pitänyt seurata! Kun kaikkia hienoja oreja on mutta vaikka kuinka hienosti on menestynyt niin missään ei lue millainen on luonne ja käytäytyminen ja millasta periyttää varsoille. Hyvä tietää että on ollut hyvä ori! Tessa onkin raskaampi ja toi balou du rouet tessan kanssa vois olla aika näppärä! Lusitanoilla kun on sitä elastisuutta ja notkeutta muutenkin jo liikkeessä.

      Kiitso paljon kommentista!

      Poista
  4. mitä sä meinaat Pötkylän kanssa tehdä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pötkylän ratsutan sinne 4-5 vuotiaaksi asti ja myyn pois :) itselle tarpeeton kun todella pieni ja en kaipaa enempää kouluhevosia

      Poista
  5. ..tutulla on tosi paha kesäihottuma heppa tamma ja se on pysynyt aivan älyttömän hyvässä kunnossa ja massassa koko kesän kun syö yrttejä, joita saa luontoäidin hevoset -sivustolta :) ...että sinäänsä jos kävisi niin huono tuuri että tessa periyttäsi kesäihottumaisen varsan niin voi siitä silti tulla täysin suoritus hevonen. Toisaalta kun sitä ei muuten suvussa ole, niin joku super tervee ori jolla ei ole mitään allergisia oireita/herkkyyksiä johonkin niin tulee varmasti wautsi wau pakkaus! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä tietää kiitos! Meilläkin tessa on ollut todella hyvä tänä vuonna ja mm häntä ja harja säilynyt ehjänä. Häntä on jo lyhyt mutta ei vereslihalla niin kuin viime vuonna. Parantuu vuosi vuodelta!
      Iso vastuu mutta jos pysyy näin kurissa miksi ei :)

      Poista
  6. Astuta vaan! Olis kiva lueskella varsan kuulumisia ja etenemistä :) Mutta miten olet ajatellut että sun aikasi riittää vielä yhteen hevoseen?
    Voisitko joku päivä kirjotella Grandulastakin? Mitä kaikkea olette jo harjoitelleet?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siis mehän myydään zeus ja grandula jolloin minulle jää ratsastettavia uffe, urco, tessa ja tää varsa. Mamma todennäköisesti jää meille ellei löydä sopivaa loppuelämän kotia :) siitä ei ole stressiä kun voi nauttia ihan seurahevosena elämäänsä.

      Grandulasta ei nyt vielä hirveästi ole kirjoitettavaa. Osaa peruaasiat ja juoksutus alulla ja osaa senkin hyvin. Ei vielä tossa iässä ole miuta tiedettävää :)

      Poista
  7. Hei taisin nähdä sut tampereen koskikeskuksessa maanantaina? :) upeita hevosia sulla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. heips! Juu oltiin porukalla shoppailemassa! Kiitos paljon :)

      Poista
  8. Hei mulla on HUIPPUHYVÄ idea!! Miksi tyytyä vain yhteen, astutat suoraan molemmat tammat ;DDD

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. HUIPPUHYVÄIDEA! :D jos ei nyt kuitenkaan :D rahaa kun olis astuttaa molemat nIIn miks ei ;)!

      Poista
    2. Sit vaan kattois vähän aikaa ja myis huonomman varsan pois xD

      Poista
    3. joo :DD jos olis semmonen 2500e astutusmaksuihin rahaa + eläinlääkärin maksuihin ainakin 500e niin kyllä voisin molemmat astuttaa :D

      Poista