Petra Palomäki

keskiviikko 1. elokuuta 2012

Puro Sangue Lusitano - osa 2

Olá a todos! Eli hei kaikille! :) En ole unohtanut jatkaa tätä lusitano rodun postausta ;)!
Tässä teille hieman lisää infoa rodusta. Kuuluisia oreja Portugalissa jotka ovat vaikuttaneet paljon rodun ominaisuuksiin. Tässä murto-osa, mutta näistä itse pidin eniten!

Eli siis kuten edellisessä postauksessa jo kerroin, lusitanoja on montaa eri rakennemallia, joista kolme, Veiga, Andrade ja Coudelaria Nacional (Alter Real) ovat päälinjoja. Mutta ei rakenteesta siis sen enempää, joten päästään kuuluisien orien pariin!

Näitä löytyy pilvin pimein, joten otin mielestäni ne orit jotka ovat enemmän vaikuttaneet Portugalissa.
Voisin aloittaa heti ensimmäisenä mielestäni maailman parhaalla "este"lusitanolla. Tällaista oria ei ihan heti enään löydä tässä rodussa, nimittäin nyt on kyseessä tietenkin psl-ori Novilheiro.
Novilheiro on Veigan kasvatteja ja varmasti ovat ylpeitä kasvattamastaan orista! Novilheiro on tunnettu kansainvälisestä esteurastaan mm. John Witakerin ratsuna. Novilheiro myytiin nuorena Ranskaan ja sielä se näytti hyvää taipumusta kouluratsastukseen. Tämän jälkeen ori myytiin Englantiin, jossa aloitti kouluratsastusuransa huipulta, kunnes John Witaker löysi tämän orin. Hän näki orin todellisen kyvyn ja kutsumuksen esteillä ja aloitti isojen luokkien hyppäämisen. He ovat kasanneet lukuisia GP-luokkien sijoituksia ja ori pääsi 12.sijalle maailman eniten voittavista hevosista rankigille. Kun kilpailut oli kilpailtu ori muutti takaisin Portugaliin siitosorin toimintaan.


Seuraavana mieleeni ponnahti voittajien voittaja Danúbio. Tämä ori on ehkä yksi parhaimmista siitosoreista tästä rodusta. Danúbio on jättänyt todella monta hyvää jälkeläistä kuten esimerkiksi Ofensor (MV). Oria käytettiin todella paljon Veigan ja Sousa Cardoson siittoloissa. Orin isä Zimbro II (MV) jätti myös jälkeläisiinsä mahtavan rakenteen ja Danúbion jälki näkyy monessa sukupolvessa. Danúbion isoisänä oli Nilo ja isänisänä Firme.



Yksi ehdottomasti komeimmista oreistani oli Sultão. Tämä ori kyllä käänsi katseita! Lezíria Grande- ratsastuskoulu osti itselleen tämän komean orin vuonna 1980. Vuonna 1984 ori ilmestyi ensimmäistä kertaa julki Salon International du Cheval:ssa. Itse Luís Valença ratsasti orin näyttelyssä ja ori sai huimasti suosioa. Orista tarjottiin jo melkein pientä omaisuutta, mutta herra Valença ei siitä luopunut mistään hinnasta. Ori on tämän jälkeen näyttäytynyt ympäri Eurooppaa kuten Ranskassa, Saksassa, Espanjassa, Italiassa, Englannissa jne... Ori oli ratsastuskoulun suurin nähtävyys. Kaikki halusivat nähdä tuon mahtavan orin! Mutta vuonna 2005 ori jouduttiin lopettamaan jo vanhan iän takia. Ori kuoli silti arvokkaasti ja tulee ikuisesti pysymään Lusitanon historiassa! Tässä hieman lehtijuttuja orista ympäri Eurooppaa: lehtijuttu nr1, nr2, nr3, nr4, nr5, nr6 ym...!


itse Luis Valenca selässä




Näin viimeisimpinä oreina ajattelin ottaa tessan isoisän Yach:n ja Danúbion jälkeläisen Ofensorin.
Aloitetaan Yach:sta. Tätä oria pidetään myöskin yhtenä ehkä parhaimpana luistano siitosorina. Kuuluisasta Andrade-linjaisesta hevosesta Martinista polveutuva ori on jättänyt pysyvän ominaisuuden Andrade-hevoseen minä nykyään tunnemme sen. Martinin jälkeläisistä kolme (Yach mukaan lukien) ovat jättäneet tuon jäljen. Mutta niistä kolmesta orista, Yach oli kaikein paras tiinehtimään tammat. Jo vuoteen 2005 asti orilla oli jo 150 jälkeläistä! Yach voitti Portugalissa lukuisia koulukilpailuja ja periytti todella monta temperamenttista ja hyvä luonteista jälkeläistä.



Ja viimeisenä otan tuon Ofensorin. Tosiaan Danúbion jälkeläinen ja sitä pidetään yhtenä parhaimmasta ja kuuluisammasta tämän rodun siitosoreista tällä hetkellä. Ori voiti vuonna 1999 Golegan voittajien voittaja-kilpailun ja muita lukuisia palkintoja rodun esittelytapahtumissa. Ori on astunut omalla siittolassaan Veigalla ja myöskin Sousa Cardoson ja Sociedade das Silveirasin siittoloissa. Kilpaillut kouluratastuksessa hyvin sijouttuen.




Nilo


 Tietenkin kuten sanoin, näitä suuria oreja on lisää kuten Martini, Bailador, Neptuno, Nilo, Xique-Xique jne.. Mutta nämä on itselleni jääneet kaikein parhaiten mieleen ulkonäönsä ja saavutuksiensa puolesta.
Ensi kerralla kerron sitten enemmän tällä hetkellä olevista kuuluista lusitanoista eri lajeissa! 







2 kommenttia