Petra Palomäki

SKOGSHYDDAS JUUSO


"Nyhtis, Nyhtöpossu, Ponnari"
synt. 10.6.2010
Shetlanninponi
säkä: 100cm

Oma 21.1.2015 eteenpäin.


Miten Nyhtis päätyi meille?

Oman pienen ponin hankinta on varmasti jokaisella tytyöllä ollut edes joskus mielessä ja minulla taisi se iskeä kunnolla näin kaksikymppisenä. Olimme jo kauan miettineet oman seurashettiksen ostoa, sillä urco ja tessa tarvitsevat todella paljon trailerin suhteen sellaista luottokaveria kenen kanssa matkustaa. Lisäksi sisaruksillani on lapsia niin olisihan se hienoa, että kun mummulassa käyvät niin saisi ponilla ratsastaa tai ajaa kärryillä.
Aloitin selaamaan kaikkia mahdollisia ilmoituksia ja kriteerit meillä oli aika simppelit: ruuna, menee hyvin traileriin ja kiltti. Tämähän ei ollutkaan niin helppoa löytää kuin kuvittelin sillä budjettikin oli iso tekijä ponin ostossa, kun omasta pussista ponin ostaisin niin ei ihan maltaita ollut tarvetta edes maksaa.


Nyhtis 2 viikon ikäisenä 
Selasin hevostalli.net:n ilmoituksia ja löysin tällaisen 5-vuotiaan shetlanninponiruunan myynnissä. Ilmoituksessa luki, että poni oli kiltti, se oli ruuna, ajettu ja ratsastettu - päätin soittaa ja kysellä hieman lisää. Nuori nainen vastasi minulle ja pääsin enemmän kyselemään ponista. Poni ei ollut hänellä kovin kauaa ollut ja halusi ponin myydä ajanpuutteen vuoksi. Isäni tinkaustaidoilla saatiin sopiva minun budjettiin sopiva hinta sovittua ja lähdimme melkein heti seuraavana päivänä Turkuun hakemaan ponia. Ehtona oli, että jos poni ei mene heti traileriin se jää sinne.


Saavuimme paikan päälle ja Nyhtis odotti tarhassa. Tarhaan kun menin niin herralla oli heinät samaan aikaan ja teki minulle selväksi, että kun hän syö niin häneen ei kosketa. En kuitenkaan tätä pelästynyt sillä jos jotain olen noiden meidän orien kanssa oppinut on, että pomolle ei ryttyillä. Otimme ponin käytävälle ja katselin ympäriinsä, katsoin jalat ja nyhtis vaikutti todella kiltiltä. Sitten olikin sen tärkeimmät osuuden aika - traileriin meno. Piha oli aivan umpijäätikköä ja kengätön poni sai tehdä töitä, että pysyi sellaisella jäätiköllä pystyssä. Traileriin se hieman kiemurteli, mutta se taisi ennen traileria hieman liukastua ja sen vuoksi epäröitti. Tosin suorilta melkein meni. Otimme kuitenkin riskin ja nyhtis lähti kohti Vihunkylää.

ensimmäisenä päivänä meillä

Millainen Nyhtis on luonteeltaan ja käsitellä?

Nyhtis on käsitellä todella kiltti. Alku tosiaan meillä ei ollut ihan heti aivan selvää molemmin puolin, tai ainakaan ponin puolelta. Minusta tuntuu, että siltä oli jäänyt kokonaan tällaiset perusasiat oppimatta tai sitten se ei vain kunnioittanut ihmistä. Alkuun herran mielestä ruoan aikana ei kosketa, seurauksena takapää kääntyi heti kohti ja valmiina varoittamaan. Taisi olla melkein seuraava päivä kun se meillä oli niin tein lopun tälle hommalla. Annoin heinät ja menin karsinaan samaan aikaan. Poni tapansa mukaan heti käänsi takapuolen ja minä karjasin siihen malliin että ponilla meni pupu pöksyyn ja siitä lähtien ei ole enää ikinä tehnyt vastaavaa. Piti siis näyttää, että meillä ei tuollainen peli vetele vaan meidän tallissa käyttäydytään ;)


Toinen paha tapa mikä sillä oli, oli taluttaessa hanskan tai hihan nyppiminen tai näykkiminen. Tällä kertaa riitti pieni äänen korotus ja näpäytys sormella turpaan. Minulle ei enää tee tuollaista ollenkaan ja olen kaikille ketkä sitä käsittelee taluttaessa sanonut, että tekee saman. Kokeilihan se alkuun vanhempianikin, mutta pelleily jäi myös heidän kanssaan lyhyeen.

Nyhtis on siis normaali shettis. Jos annat pikkusormen se vie koko käden ja tämä on myös hyvin minulle tuttua nimittäin zeus on aivan samanlainen. Nyt kun ns. johtajuuspaikat on ponilla selvät se on aivan erilainen! Harjatessa ja muuten hoitaessa super kiltti ja pikku lapsetkin on sitä harjaillut ahkerasti. Odotan kesää, jotta voin hankkia meille kärryt ja valjaat jolloin päästään kärryileen.


Pieni ja pippurinen tukkajumala, joka on murskannut meidän kaikkien sydämmet 

6 kommenttia

 1. Tälle se odotettu esittely, kiinnostaa kovasti! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pian! Niin paljon postauksia tekeillä :D

   Poista
 2. Ompa mielettömän kaunis pää herralla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitos paljon :) Katsotaan riittääkö ponilla näyttelyissä rahkeet ;)

   Poista
 3. Heti kun näin nyhtiksen kuvan olin ihan varma että on meidän Prisse mummolle (Tähkäpään Briscilla) jotakin sukua kun on päästään ja jaloistaan noin siro ja olihan se sukua! Prissen isä on siis nyhtiksen isän isä ja meillä on myös tuon prissen isä eli sukulaisia löytyy ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pieni muokkaus, meillä siis prissen poika ei isä...

   Poista