Petra Palomäki

perjantai 22. tammikuuta 2016

Ratsastajan kehon parantaminen

Olen pitkään jo halunnut kirjoittaa hieman omista kokemuksistani kehon treenaamisesta ratsastamisen ohella. Miten ratsastaja pääsee muokkaamaan omaa kroppaansa paremmaksi? Tarkoitan tällä nyt siis, että haluaa joko pudottaa painoa, kiinteyttää, kasvattaa - vähän mistä itse pitää. Mitä se vaatii? Voiko onnistua hevosten ohella treenaamaan myös itseään?


Minä uskoin joskus ettei tuo olisi mahdollista. Pidin ajatusta itseni kasvattamisesta vain päässäni, sillä uskoin, että en kykene siihen ajallisesti hevosten takia. Lisäksi pohdin jaksaisinko tai kiinnostuisinko edes niin paljoa päästääkseni sinne unelmieni kroppaa. Toisin kuitenkin kävi. Näköjään se on mahdollista ja jos sen verran olette mun treenaamisia seurannut, niin painotan sitä tahdonvoimaa. Mitä ihminen pystyy tekemään pelkällä tahdon voimalla on uskomatonta. En oikeesti uskonu itseeni ennen ja nyt kun katson taaksepäin, olen hemmetinmoisen matkan kulkenut. Vasemmalla kevät 2013 (52kg) - oikealla kevät 2016 (60kg). Alhaalla kisakuva kevät 2015 painoa n. 49,5kg.




Hevosten kanssa kehittyy aika monelle varmasti melko hyvä lihaksisto yläkroppaan, varsinkin jos sitä talikkoa on muutaman vuoden kädessään pitänyt. Kun itse aloitin, niin löyty pienet hernehauikset käsistä, pienet palikat vatsassa ja selässä oli jo leveyttä, mutta alakroppa jäi aivan ilman huomioa. En tiedä onko muilla näin, mutta minulla ei ole koskaan ratsastuksesta jalat kehittyny. Monet ulkopuoliset "ei-hevosihmiset" kuvittelee, että pysyäkseen hevosen selässä pitää varmaan pitää jaloilla kiinni. Mutta te varmasti tiedätte, että näin ei ole (tai ainakaan pitäisi aina olla). Tämän vuoksi olisi hirmu tärkeää kehittää koko kroppaa samalle tasolle, eli jalkatreeniä tarvittaisiin lisää!


Meidän hevoset toimii todella paljon painoavuilla. Vatsalihaksieni kehittyessä olen huomannut, kuinka pystyn herkemmin vaikka esimerkiksi hidastamaan keskilaukasta hevosen vatsalihaksilla koottuun laukkaan - ilman, että jään puristaan sisäreisillä. Okei ei ehkä ihan ensimmäisellä yrityksellä, mutta melko pian kuitenkin hevonen huomaa sen rutistuksen ja reagoi. Ratsastus on oikeastaan nämä palikat vatsaani rakentanut. Vaikka vedän niitä vatsaliikkeitä salillakin, niin ratsastaminen kehittää niitä jatkuvasti. Ratsastaja joutuu jatkuvasti tasapainoittamaan itseään keskivartalolla. Vaikka emme tuntisi, niin ne palikat tekee koko ajan töitä.


Minulta on tullut monta ratsastajaa pyytämään apua parantamaan omaa lihaskuntoaan. Ehkä senkin takia, kun nykyään koko fitnesstouhu on muotia.. Kuitenkin on hienoa, että ihmiset ovat alkaneet miettimään kuinka oma vartalo reagoi ja missä kunnossa se on haluten parantaa sitä jollain tavalla. Treenit on monipuolisia ja sellaisia, missä autetaan niitä heikompia lihaksia ja vahvistetaan enemmän niitä, joita käytämme sielä selässä.

Antaako hevosenomistaja tai hoitaja itselleen periksi, että hänkin voi satsata itseensä? No jos multa kysytään tarvitseeko meidän Uffe tai Unaiva hierontaa niin meikäläinen jää ilman omaansa. Karua mutta totta. Näin ei saisi oikeasti mennä. Ratsastajan pitää myös huoltaa itseänsä ja sillä on lupa satsata kehoonsa. Treenata pystyy vaikka kotona. Jos haluaa toki käyttää laitteita niin silloin on kuntosalikortin hankinta. Hinnat vaihtelee siitä 20-70e/kk riippuen toki missä asuu. Mietitään, että jos laittaisi 30e kuussa kuntosaliin niin ei se ihan kamala summa ole? Ottaen huomioon, että jos menee hevostarvikeliikkeeseen ja se hoitohevonen tai oma karvaturpa tarvitsee sen 30e:n hienon satulahuovan niin taitaa huopa olla jo kassissa maksettuna :D

Mitä kehittyminen vaatii? Tietenkin kun puhutaan kehon muokkaamisesta ruokavalio on se tärkein tekijä. Oikeanlainen ruokavalio tekee todellakin ihmeitä. Jos haluat laihtua SYÖ hyvä ihminen SYÖ! Jos haluat kasvattaa ylläri ylläri SYÖ. Tässähän se hauskaa onkin, että jos haluat laihtua niin sitä ruokaa on edelleen syötävä hyvin eikä mitään lasten kokosia annoksia päivässä. Keho kaipaa energiaa, jos ei sitä ole, alkaa se ottamaan sitä väärästä paikkaan, eli lihaskudoksista. Ja jos haluaa hallita sitä "ei niin rauhallista pollea" on välillä oikeesti pidettävä kiinni niistä ohjista. Mutta jos ei enää ole kuin pienet pulkan narut käsinä ja energiatasot ihan alhaalla niin taitaa polle viedä ja lujaa.


Oli tavoite siis mikä hyvänsä niin pitää sitoutua ja päättää mitä haluaa. Tekosyitä voi keksiä vaikka kuinka monta ja yleisin on se ettei ole aikaa . Höpönhöpö ! Töissä käyminen, opiskelu, hevosen hoitaminen, koiran lenkkeily tai lapsen hoito ei ole tekosyy siihen miksi et voisi säännöllisesti syödä oikein. Vaikka et treenaisi niin ruoan pitää olla kunnossa. Onhan se helppo hake tosta mäkkäristä joku hamppari, mutta loppu peleissä siitä on vaan enemmän haittaa kuin hyötyä. Yksi hyvä millä pystyy alkuun noudattamaan ruokavalioa on, että tekee ateriat valmiiksi edellisenä päivänä. Juuri jos tietää, että töissä ei ehdi mitään tekemään tai tallilla menee liian kauan aikaa. Ota ne eväät mukaan ja näin et ole yli 3 tuntia ilman ruokaa. Mä tiedän kuinka vaikeaa tuo on. Moni voi sanoa tähän, että no helppoo sen minun on täälä huudella kun olen tähän jo tottunut. Mulla on edelleenkin hankaluuksia tasapainoittaa kaikki ruokailut. Joskus saattaa tallilla mennä 4h niin äkkiä, etten tajua olleeni niin kauaa syömättä. Ei aina jaksaisi ja nälkään tottuu... Olen joutunut itseäni useamman kerran vetään niskasta ja pakottamaan menemään syömään.



Ja ihan varmasti jos vaan itse haluaa niin pystyy tekemään aikaa vaikka tunnin tai kaksi viikossa treenille. Älä anna oman pääkopan puhua sinua ympäri miksi et voisi mitäkin tehdä tai ettet pysty siihen. Kaikki kestää aikansa ja onnistuakseen pitää olla itselleen vahva. Ihan samalla tavalla kuin hevosten kanssa. Sitä koulutreeniä hinkataan koko talvi ja keväällä näytetään kisoissa miten treenit on onnistunut. Se vaatii yhtälailla motivaatioa, tahtoa ja pientä sitkeyttä. Me hevosihmiset ollaan aika kovaa sakkia :D Jos yhtään lohduttaa niin kyllä tääläkin on koitettu keksiä vaikka minkälaisia tekosyitä ettei tarttis lähteä sinne salille. Sitten jollain lailla potkasen itteeni persuuksille ja menen sinne. Fiilis treenin jälkeen on ihan huippu. Kehittäkää ympärillenne tukijoukko, joka ymmärtää teidän tavoitteet ja auttaa teitä saavuttamaan ne. Kaverit, perhe, puoliso - ne on niitä ihmeiden tekijoita.



Tästä tuli nyt aika romaani, voisin kertoa näistä ties kuinka ja monta sivua tekstiä :D Ennen kun vedän tämän tekstin vallan poikki haluan näin loppuun vielä painottaa meitä ratsatajia pysähtymään ja miettimään omaa kehoa. Jos se ei tarvitse parannusta niin wuhuu! mahtavaa, mutta jos tarvitsee mieti mitä. Pyytäkää apua, ottakaa se kaveri mukaan myös vaikkakehittään kroppaansa jos tarve. Uskokaa pois, mutta jo pienillä teoilla saatte kroppaanne uutta tuntumaa ja ennen kaikkia pystytte ratsastaan hallitummin ja siistimmin. Kun keho on tasapainossa pystyt vaikuttamaan herkemmin siihen ja näin olemaan hevoselle mukavempi. Vedetään nyt kuitenkin homma hetkeks poikki ja päätän tämän muutamalla kuvalla :D




Kuinka sinä kehität kehoasi ratsatsajana?
Harrastatko muuta liikuntaa kuin ratsastusta?




12 kommenttia

  1. Hyvä teksti! Tästä asiasta puhutaan liian vähä, kyllä se paljon helpottaa sielä hevosen selässä kun kroppa on edes jonkilaisessa kunnossa. Itsekin tähän vasta muutama vuosi sitten herännyt ja pilatesta harrastan nykyään oheisliikuntana ja epäsäännöllisemmin muuta liikuntaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ja niin puhutaankin! Pilates on hirmu hyvää liikuntaa, itsekin haluan sitä joku päivä kokeilla :)

      Poista
  2. Tästä aiheesta saisit kyllä enemmänkin kirjoittaa! :D mulla on ainakin viimeaikoina jäänyt kuntosali ja muu liikunta aivan kokonaan pois. Huomaa kyllä miten jo ravissa istuminen tuntuu paljon vaikeammalle kuin ennen.. Ihan hävettää :D Laitan tekosyyksi vuorotyön ja pitkän matkan salille - mutta kohtapa tuo työkin loppuu ja on otettava itseänsä niskasta kiinni.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kiitos ja kiva kun joku jaksaa lukea näitä :D Tekosyitä on niin helppo keksiä itselleen, pitää vaan joskus pysähtyä ja oikeesti ottaa itteensä niskasta kii. Tsemppiä sinne! :)

      Poista
  3. Mä innostuin urheilusta ja paremmasta ruokavaliosta nyt kun opiskelut alko ja mulla on vaan yksi hevonen niin sitä aikaa jää myös itsensä huoltamiselle. En mittaile grammoja jne ruuassa, mutta vältän ylinmääräsiä sokereita, syön kasviksia jne. Yritän mennä semmosella perusterveellisellä. Ja nyt jo huomaa et energiaa on enemmän ja pienet onnistumiset motivoi hirveesti eteenpäin. En oo ikinä pystyny juoksemaan ja tänään jo 1,6km hölkkäpätkä sai mut oottamaan seuraavaa kehityspykälää. Urheilu on kivaa!! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi jos mulla olis yks hevonen niin en tiedä mitä sillä vapaa-ajalla tekisin :D eikä sitä tartte niin tarkkaa, vaan kunhan syö terveellisesti ja sillon tällön herkuttelu ei ole pahasta ;) Ja mahtavaa! Siitä se sitten juoksu-ura lähtee :)

      Poista
  4. Olen aina tiennyt, että ruokavalio on iso osa laihdutusta, mutta nyt kun olen oikeastaan pelkästään ruokavalion avulla pudottanut melkein 15 kiloa, niin olen tajunnut miten tärkeä on syödä oikein! Olen myös alkanyt pikkuhiljaa lisäämään liikuntaa jotta kuntokin kasvaisi.

    Hyvä postaus!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Monet ei vaan ymmärrä kuinka ruokavaliolla saa paljon aikaa ilman sitä liikutaa! :)

      Poista
  5. Todella paljon hyviä pointteja! Ihanaa, että ratsastajan kuntoon (tai ylipäätään ihmisten kuntoon ja elintapoihin) liittyvää keskustelua löytyy nykyisin! Itse teen epäsäännöllisesti lihaskuntotreeniä kotona (pitäisi tehdä säännöllisemmin), lenkkeilen ja pyöräilen etenkin kesäisin jonkin verran. Mulla on nyt vaan tällä hetkellä niin kova stressi ja kiire koulujuttujen parissa (kirjoitukset keväällä), että tuntuu koko homma olevan pahasti rappiolla. Ehkäpä sitä saisi kuitenkin pian taas vakiutettua oheisliikunnan aikatauluihin. Ja ruokavalion muutos onkin tässä sopivasti työn alla ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ratsastajan on mielestäni yhtä lailla pidettävä ittestään huolta. Jos kauheesti ylipainoa niin se vaikuttaa oikeastaan ihan kaikkee. Tai jos alipainoinen, niin ei jaksa ratsastaa samalla tavalla. Tsemppiä!! ;)

      Poista
  6. Inspiroiva teksti! Kiitos että kirjoitit tästä aiheesta. Ratsastan n 3 kertaa viikossa ja lisäksi juoksen/ käyn salilla pari kertaa viikossa. Hienoa on ollut huomata, kuinka nämä kaikki vaikuttaa toisiinsa. Suurin muutos on juurikin harjoitusravissa: lihastreenin vuoksi vatsa tekee töitä ja hölkän ansiosta kunto ei lopu. Pilatesratsastustunnit ohjasivat käyttämään vatsalihaksia oikein. (Tätä ennen luulin hyväksi istunnaksi lievää takakenoa- vatsa edellä ratsastamista.) On niin siisti fiilis kun jaksan kantaa itseni, vatsalihaksilla voin tehdä siirtymisiä ja ohjata. Avut kauniimpia. Ja mikä parasta.. Kun jaksan kantaa itseni oikein, hevonen tekee saman omat vatsalihaksensa aktivoimalla ja selkää pyöristämällä.
    Vahva ja terve keho + taito käyttää sitä = parempi ratsastaja. Amen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ja hyvä kun pidit :) oi sinähän liikut jo hyvin! kun huomaa sen muutoksen omassa kehossa, niin fiilis on huikea! Ja juuri näin, kun itse kantaa itsensä oikein niin alkaa hevonenkin :)

      Poista