Petra Palomäki

maanantai 23. joulukuuta 2013

Joulukalenteri : Luukku 21

Miten valmistaudun kenttäkisoihin?

Kenttäkisoihin valmistautuminen alkaa jo paljon ennen kenttäkilpailuja. Kuinka suuntaan treenit kisoja varten, miten hyppään ja koska, ja kuinka väännän koulurataa ja ylipäätään koulua?

Ensimmäisiin vuoden kenttäkisoihin aletaan valmistatua yleensä maaliskuun lopulla ja huhtikuun alussa. Ensimmäiset kenttäkisat meillä ovat yleensä olleet Niinisalon toukokuun kisat. Jos otan kaksi hevosta mukaan eli uffen ja tessan, painotan treenit samantyylisesti, mutta hieman erilailla. Molemmat ovat samalla tasolla, tosin tessa ei ole startannut vielä tuttaria, mutta on täysin valmis siihen. Ensi vuoden toukokuun kisat taitaa jäädä tessalta välistä astutukse takia, joten uffe varmaan starttaa sielä. Mutta kerron tähän nyt kuinka olen uffella valmistautunut kenttäkisoihin :)


Uffella jos tähtään toukokuun kenttäkisoihin treenit alkaa just siinä huhtikuun alussa ja koska talvi ollaan ylläpidetty kuntoa niin uffe pääsee heti kohottaan kuntoansa, kun maastot sulavat ja eivät ole liukkaita tai kovia talven jälkeen. Kerran viikkoon hypätään esteitä ja yleensä ratapainoitteisesti. Lisäki tehdään viikolla kavaletteja tai jumppaa. Kun hypätään rataa, en ota yleensä 100cm isompaa, sillä tuttarin rata on se 90cm. Tietenkin pitää ottaa se huomioon, että ollaan jo muutamia alue-estekisoja käyty alle ennen kenttäkisoja, jolloin rataharjoitusta ja kokemusta on tullut enemmän kuin yksin hypätessä tai valmennuksissa.


Tuttarissa kouluohjelma on yleensä ainakin Niininsalossa ollut se Tutustumisluokan kouluohjelma (rata A) missä on keskilaukkaa, paljon keskiravia ja keskikäyntiä, mitkä on uffelle kaikein vaikeimmat. Uffella kun tuo askel ei ihan heti veny kunnolla varsinkaan käynnissä tai ravissa. Koska kouluosuus on uffella vaikein yritetään käydä enemmän kouluvalkuissa kuin este. Esteet sujuu uffelta silmät kiinni aina puhtaasti, mutta koulu ei ihan :D Onneks Kallen avulla ollaan saatu uffee ihan hyvään ruotoon ja nytkin pitää taas aloittaa kunnolla treenaan koulua sinne kenttäkisoihin! Ennen kisoja käy muutaman kerran kouluradan läpi ja sillä mennään!


Maastoon ei yleensä ole päässyt hyppäämään kun vasta suurinpiirtein muutamia viikkoja ennen kisoja, sillä lumet on sulanu tosi myöhään.. Me ollaan uffella käyti alkuun itsenäisetsi hyppäämässä harrasteen esteitä ja kun hevonen tuntuu varmalta siirrytään isompiin. Ennen kisoja käydään Kallen kanssa esteet läpi, niin saadaan viimeinen silaus ennen maastorataa tehtyä.


Tilanne tais olla rankka :D
Jos kisat on viikonloppuna tältä näyttää minun kahden viikon suunnitelma ennen kisoja:


VKO1
MA puomeja/kavaletteja/jumppaa
TI vapaa
KE kevyttä koulua
TO maastareille hyppään pieniä ja samalla laukkamaastoa
PE vapaa
LA kevyttä koulua
SU maastovalmennus

VKO2
MA vapaa
TI kouluvalmennus
KE kevyt laukkamaasto
TO rataharjoitusta
PE vapaa
LA kisat
SU kisat



Pidän AINA uffella ennen kisoja vapaapäivän. En muista koska olisin viimeiksi sillä ratsastanut ennen kisoja, en varmaan koskaan. Uffe on vapaan jälkeen kisoissa sopivan kuuma ja jaksaa hyvin tehdä töitä! Ennen kisoja en halua vetää koko ajan rankkaa treeniä, sillä pääasia, että hevonen tuntuu kuuliaiselta, jaksaa tehdä töitä ja varsinkin kouluosuus tuntuu hyvältä. En tykkää liikaa tehdä meidän hevosilla ja varsinkaan uffella. Tiedän sen paremmin kuin kukaan muu, ja tämä on ollut sopiva menetelmä sen kans ;)

Kun kisat on kisattu hevosen annetaan palautua muutaman päivän ja aloitetaan kevyellä koululla tms. Yleensä en heti kahden päivän kenttäkisojen jälkeen mene seuraavana viikonloppuna uffella kisoihin, vaan jätän sen viikon väliä ja sitten seuraaviin :)

Kuinka te valmistaudutte kisoihin?
Onko koko ajan rankkaa treeniä vai vaihtelevasti?




Ei kommentteja

Lähetä kommentti