Petra Palomäki

keskiviikko 8. lokakuuta 2014

Pohdintaa luopumisesta ja hevosteni voinnista

Paljon ihania hevosia on lähiaikoina saatettu vihreille laitumille. Tämä pistää miettimään omia hevosiani, kuinka onnekas olen, että he vielä minun rinnalla ovat. Saan nauttia heidän kanssaan joka ikinen päivä, vaikka välillä en sitä tajua. Saisin olla siis vielä kiitollisempi siitä, kuinka ihania hevosia minulla on. On niitä päivä jolloin tuntuu, kun mikään ei onnistu ja hevosen omistaminen tuntuu maailman työläämmältä hommalta, mutta pian aina havahtuu siihen, kuinka ilman mun upeita hevosia en voisi elää.

Olen lähivuosina panostanut siihen, että hevoseni voi hyvin. Tietenkin aina ovat voineet hyvin, mutta koska minut opetettiin portugalissa siihen, että "Kunhan satula sopii sinulle niin se sopii hevoselle"-tyylillä ja nyt tajuan kuinka paljon esimerkiksi uffe on joutunut kärsiin huonon satulan takia..tuntuu niin pahalta, mutta minkäs silloin teit kun valmentajat sinulle näin sanovat. Kokematon, en tiennyt mistään mitään, seurasin tietämättäni ammattilaisia, jotka eivät itsekään sen paremmin loppujen lopuksi tienneet.


Tänä vuonna olen tehnyt siis kaikkeni, että mm. olen urcolle löytänyt oikean satulan. Sen kanssa on ollut todella paljon ongelmia, sillä korkea, pitkäsäkäinen ja lyhytselkäinen hevonen, on vaikea valinta satulan suhteen. Tietenkin jotkut super kalliit mittatilaussatulat tai prestiget jne menisivät, mutta maksavat melkein saman, kun mitä urco maksoi silloin kun se ostettiin...hullua. Olen ollut todella tyytyväinen omaan joustorunkoiseen. Zeuskin on alkanut liikkuun paremmin sen satulan ansiosta ja tuntuu, että palaset loksahtaa paikalleen.

Vielä takaraivossa uffen lapajumit mitkä tuntuvat vieläkin vaivaavan. Estesatulaa sillä ei nyt periaatteessa ole. Vanhaa penkkiä kokeilin maastossa, ja se ei kyllä selästä ottanut lapoihin kiinni, kun koko kämmen meni alle, joten pitää sitäkin vielä sovittaa uudelleen. Jos ei sovi, on uuden hankinta edessä.

Vanha mutta ihana kuva ♥ (c) Anniina Gullans
Monet varmaan miettii miksi unaivasta ei paljon tulee kirjoitusta tai ratsastuskuvia. Mammalla on alkanut vaivaa takapolvessa todennäköisesti akillesjänne. Luultavasti vamma on niiltä ajoilta, kun sitä on pahasti hakattu ja pahoinpidelty, koska sillä ei edes ole vasemmassa takasessa vuohiskuoppaa....enkä edes halua tietää mitä kaikkea sille on tehty :'( Joskus se alkuun on hieman kankea ja takapolvi niin ikään kuin on hieman "ruosteessa", silloin kun sen antaa ravata ihan omaa tahtia ja pää pystyssä, niin alkaa vetryyn ja hetken päästä könkkäämistä ei ole näkyvissä. Paljon ollaan mamman kohdalla mietitty mitä sen kanssa tehdään. Äiti ehdotti uuden kotin löytämistä, mutta siihen vastasin erittäin kieltävällä sävyllä. En halua unaivalle uutta kotia, tämän kodin se on saanut, sitä on hoidettu, rakastettu ja sen kanssa on koettu kaikkea, ja haluan, että se saa mahdollisimman hyvän elämän meidän kanssa :') (herkistyin..). Jos vaivaa alkaa paheneen, niin silloin pitää osata luopua. Mamman kanssa mennään päivä kerralla. Joskus tulee niitä hyviä päiviä ja joskus niitä huonoja, mutta kaikessa mennään tamman mukaan. Onhan se meidän oma rakas mamma

 

Haluan kaikista eniten sitä, että hevoseni voivat hyvin, niin kuin yleensäkin kaikki hevosenomistajat tätä toivovat. Hevoseni mekitsevät minulle niin paljon ja haluan, että heillä on aina hyvä olla ja saavat mahdollisimman parhaan hoidon ja elämän. Uskon siihen, että " Everything will end up just fine!". Uffe saadaan kuntoon ja takasin hyppään rohkeasti itse, urco saadaan rauhalliseksi kisaoriksi, zeuksesta saadaan kenttäponi, pötkylästä ihana kouluponin alku, tessasta saadaan ylpeä äiti ja tuleva kisakonkari, mamma saa jatkaa elämänsä nauttimista ja tulevasta varsasta saadaan uusi perheenjäsen.


Miten teidän hevoset voit?


10 kommenttia

  1. Mä en voi edes laskea niitä virheitä, joita Lassen kanssa tein. Se kuitenkin antoi kärsivällisesti mulle kaiken anteeks ja sai siitä kiitokseksi arvoisensa lopun. Päätin jo aikaa sitten, etten anna Lassen kärsiä sen takia että en pysty luopumaan. Oon ylpeä itsestäni, että tajusin riittävän ajoissa päästää rakkaani pois. Sen ei tarvinnut kärsiä. Ja pystyn myöntämään, että Lassen viimeiset vuodet olivat sille juuri sopivat, se sai elää onnellisena loppuun saakka.

    Pyrin Albertin kanssa nyt siihen, että tekisin mahdollisimman vähän virheitä, joista se joutuu jollain tavalla kärsimään. Haluan kasvattaa sen maalaisjärjellä, tehdä siitä itselleni uuden ystävän. Tiedän kuitenkin, että tulen varmasti tekemään virheitä, mutta hei, ihmisiähän me vain ollaan ja virheistään voi oppia. Ja olen varma että samoja virheitä en tee mitä Lassen kanssa tuli tehtyä.

    Oon pistänyt merkille, että tänä syksynä on lähtenyt todella monta hevosta ikivihreille niityille. Neljä siitosoria ja varmaan kymmenkunta enemmän tai vähemmän tuttua harrastehevosta. Yhtenä päivänä mulla oli Bloggerin etusivulla kolme postausta, joissa kerrottiin rakkaan ystävän poismenosta. Surullista, ja jokainen näistä muistuttaa mua tietenkin Lassesta. Vieläkin on vaikea tajuta että rakas ystävä on todella poissa.

    VastaaPoista
  2. Onko Anniinalla jo julkista blogia? Olisi kiva lukea uudesta hevosesta ^^
    Hienoa että kohtelet hevosiasi hyvin, kaikkien pitäisi niin toimia! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei oo vielä, mutta oon vähän miettinyt josko laittaisin sen julkiseksi :)

      Poista
    2. Näin se menee...virheitä tulee aina tehdyksi, mutta viisaampana opimme niistä ja emme tee niitä uudelleen. Luopuminen on kamalaa, mutta siinä pitää ajatella toista, sillä ollaanhan me vastuussa näistä upeista eläimistä.

      Poista
  3. Olipas hyvä postaus ja tämä uusi ulkoasu on tosi kiva ja ihanan syksyinen! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon :) väsäsin nopeasti itte jonkun (mun huippu GIP taidoilla :D)

      Poista
  4. Upea syksyinen banneri! Täyttä asiaa koko postaus :)

    VastaaPoista
  5. Ihana kirjoitus :)
    Niin sitä aina jälkiviisaana harmittelee ja suree, kuinka on tehnyt eläinten kanssa jotain väärin ja tietämättömyyttään aiheuttanut niille kipua tai epämukavuutta. Itsellänikin tästä lukuisia esimerkkejä, olen mm. hypyttänyt jalkakipuista hevosta, ja komentanut hevosta joka äksyili ähkykipujen takia. Pitää yrittää olla itselleenkin armollinen. Pääasia että oppii virheistään ja yrittää kuunnella hevostaan.
    -Linda

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Virheistään oppii ja on siten viisaampi olla tekemättä niitä samoja ikäviä virheitä uudelleen rakkaille eläimilleen. Kaikkea kun ei voi tietää heti alkuun ja tietämättömyys monesti on suurin syy siihen, miksi niitä virheitä ylipäätään tulee.

      Poista